Reşiţa: Casa nouă vine la pachet cu factura de lux la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care valul debranşărilor de la CET riscă să aducă societatea în pragul falimentului, autorităţile au găsit o soluţie salvatoare.

Municipiul Reşiţa a fost selectat într-un proiect amplu de modernizare a reţelei de termoficare, valoarea acestuia fiind de aproape 25 milioane de euro. Astfle, ieri a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Local, prin care toţi reşiţenii care îşi vor construi case noi sunt obligaţi să se racordeze la sistemul centralizat de încălzire. „Orice imobil nou construit va trebui să fie racordat la CET. Acest lucru nu înseamnă că va trebui să şi consume agentul termic“, a declarat Mihai Stepanescu, primarul municipiului Reşiţa.

În urma acestei hotărâri, mulţi dintre reşiţeni se gândesc deja să scape de terenuri. „Este absurd ceea ce se întâmplă. Aveam în plan construirea unei case, dar mă mai gândesc“, a adeclarat reşiţeanul Florin Negru.

Criză de clienţi la CET

Amintirea caloriferelor reci pe timpul iernii şi a facturilor fabulos de mari i-a împins pe reşiţeni să îşi cumpere centrale termice. Valul de debranşări de la CET Energoterm a fost uriaş, iar în momentul de faţă aproximativ 5.000 de abonaţi sunt racordaţi la acest sistem.

Adică, doar 10 la sută din populaţia oraşului mai este branşată la sistemul centralizat. Pentru a nu pierde bani importanţi de la Uniunea Europeană, consilierii locali din Reşiţa au luat o decizie în detrimentul reşiţenilor, dar avantajoasă pentru Cet Energoterm.

Strategie de tip „ai clienţi, ai bani“


Dezvoltarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică este opţiunea strategică a Gurvernului României aşa cum reiese din HG numărul 882/2004. Reşiţa a fost selectată pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu-Axa Prioritară 3. Valoarea este estimată la 25 de milioane de euro. Aceşti bani vor veni doat dacă autorităţile locale vor reuşi să atragă noi clienţi pentru CET.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite