Reşiţa: Căruţaşii aduc satul la oraş în mileniul trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Căruţaşii aduc satul  la oraş în mileniul trei
Reşiţa: Căruţaşii aduc satul la oraş în mileniul trei

Amenzile nu-i sperie pe birjari, iar vânzătoarele reuşesc să îi fenteze pe jandarmi şi pe poliţiştii comunitari.

Porumb fiert în găleţi albastre din plastic, flori din grădină vândute la buza centrelor comerciale sau căruţe printre Audi-uri şi Wolskwagen-uri – aşa arată Reşiţa mileniului trei. Multe dintre vânzătoarele de stradă vin de la sat, dar sunt şi multe reşiţence care îşi rotunjesc bugetul de criză cum ştiu ele mai bine.

„Nu avem voie să stăm aici, am luat şi amendă. M-au fugărit jandarmii, dar vedeţi, mai câştigăm şi noi un ban în plus“, a spus Maria Deaconu, o pensionară care obişnuieşte să vândă porumb fiert pe bulevardul Republicii din Reşiţa. Femeia are un teren în apropiere de Câlnic, unde îşi cultivă în fiecare an de-ale gurii. Ca ea sunt multe alte pensionare care vând flori fie la colţ de stradă, fie prin barurile şi localurile din municipiu.

Fără frică de amenzi

Străzile din Reşiţa seamănă tot mai mult cu uliţe de sat. Zilnic traficul rutier, de pe cele mai mari străzi ale oraşului, este  îngreunat de căruţaşi. Sunt de obicei persoane de etnie romă care transportă fier vechi către centrele de colectare. Chiar dacă nu au voie să circule pe străzi ca bulevardul Republicii, Muncii, A.I. Cuza şi Revoluţia din Decembrie, căruţaşii ignoră şi amenzile, şi restricţia impusă de Primăria Reşiţei. „Care-i problema. Nu am bani să-mi iau maşină, nu văd de ce faceţi atâta vâlvă“, a strigat un birjar supărat că era fotografiat de reporterii „Adevărul de Seară”. „Până acum s-au dat 17 amenzi în valoare de peste 2.000 de lei“, a spus Petronela Glinţa, consiliera primarului municipiului Reşiţa.

Reguli încălcate

Precupeţele nu au voie să vândă la colţ de stradă. Această activitate este considerată comerţ ilicit de produse care atrage de la sine sancţiuni date de poliţiştii comunitari. Căruţaşii au voie să circule doar pe Strada Făgăraşului, asta pentru că această arteră face legătura între cartierul Câlnic şi casele pe care ţăranii le au la kilometrul 8.

"M-au fugărit jandarmii, dar vedeţi, mai câştigăm şi noi un ban în plus".
Maria Deaconu, vânzătoare

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite