Bolnavii din Caraş-Severin stau la uşă, iar doctorii au emigrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărăşenii stau la coadă la cabinetele medicale
Cărăşenii stau la coadă la cabinetele medicale

Criza de specialişti din judeţul Caraş-Severin îi plimbă pe cărăşeni zeci de kilometri distanţă pentru un control. Grevele din sistemul sanitar riscă să lase bolnavii neîngrijiţi, în timp ce medicii s-au săturat de promisiuni şi fug de Reşiţa.

Jarco Saucovici are 65 de ani şi este din localitatea Pojejena. A plecat de acasă cu noaptea în cap pentru a ajunge la un control oftalmologic, ca să îşi completeze dosarul de pensionare. Oraşele apropiate sunt Moldova Nouă sau Oraviţa, dar acolo nu există specialişti, aşa că a fost nevoit să vină până la Reşiţa. „Stau de dimineaţa la uşa cabinetului. La noi în zonă nu sunt specialişti şi pentru dosarul de pensionare am nevoie şi de un control oftalmologic“, spune Jarco Saucovici. Lipsa specialiştilor nu mai este o noutate. Unii renunţă la meserie, alţii îşi fac bagajele şi pleacă în străinătate. Din Caraş-Severin au plecat deja trei medici, iar alţi 20 şi-au manifestat intenţia de a părăsi sistemul sanitar din Reşiţa, prin cererile depuse la Colegiul Medicilor.

Sătui de promisiuni
Nu doar salariul mic îi face pe specialişti să plece din ţară ci şi faptul că unii dintre ei nu îşi primesc banii pe zilele muncite. În ultimele zile, atât la Caransebeş cât şi la Reşiţa, cadrele medicale amininţă cu sistarea activităţii dacă nu-şi primesc salariile restante sau bonurile de masă, pe care nu le-au mai primit din luna mai. Seracin Andrei, este asistent medical la secţia de Urgenţe din Caransebeş şi este şi preşedintele sindicatului Sanitas din Caransebeş. „Suntem într-o situaţie dificilă. Este greu să opreşti activitatea de la Urgenţe, dar nici noi nu mai putem trăi doar cu promisiuni“, spune Andrei Seracin. Oamenii sunt bugetari, iar pentru luna iulie şi-au primit banii din fondurile spitalului. În aceeaşi situaţie sunt şi angajații Spitalului Județean Reșița care nu și-au mai primit bonurile de masă din luna mai. Oamenii sunt supărați că trebuie să își întrețină familiile și nu au din ce.  Conducerea Spitalului Judeţean Reşiţa a promis că până la finalul anului o să dea toate tichetele de masă restante încă din mai. „Nu există altă posibilitate, din cauza subfinanţării sistemului sanitar. Tariful pe caz rezolvat e sub cheltuielile pe care le face spitalul”, a adăugat directorul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite