PORTRET: Bianca Bozu redescoperă zilnic trecutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Bozu
Bianca Bozu

Pasiunea tinerei este arheologia, prin care descifrează mesajele civilizaţiilor apuse. Chiar dacă în prezent nu lucrează într-un muzeu, e în continuare atrasă de istorie. Încă din liceu ştia că vrea să se înscrie la Facultatea de Istorie.

Încă din liceu ştia că vrea să se înscrie la Facultatea de Istorie. „De când eram copil am fost pasionată de documentarele ce aveau ca subiect piramidele, Grecia şi Roma antică, şi în general misterele lumii preistorice”, povesteşte Bianca. Pentru un arheolog, sentimentul unei descoperiri este ca şi locul întâi pentru un sportiv.

„Pe un sit arheologic vezi istoria desfăşurându-se în faţa ochilor, atingi artefacte pe care nu le-a mai atins nimeni de sute şi mii de ani. Un arheolog este primul şi singurul care vede ultima imagine din viaţa unei comunităţi”, explică Bianca cu pasiune despre meseria ei.

Bianca a participat la diverse şantiere arheologice, precum Scânteia, Hoiseşti, Ruginoasa, cunoscută pentru  celebra cultură Cucuteni, care s-a remarcat prin ceramica pictată. De asemenea, nici şantierul de la Parţa, unde s-a descoperit sanctuarul preistoric din neolitic, nu îi este străin. „Parcul Arheologic Cucuteni, un proiect ce s-a desfăşurat în localitatea Cucuteni, din judeţul Iaşi, îmi este aproape de suflet. El a vizat reconstituirea unei aşezări preistorice cucuteniene”, spune Bianca. „Deşi despre noi se spune că trăim în trecut, eu spun mai de grabă că suntem cei care aducem trecutul în prezent”, subliniază tânăra.

S-a reprofilat pe administraţie

„Pentru mine orice lucru nou este o provocare. Sunt o fire care nu spune nu unei provocări, oricât de greu ar fi drumul până la reuşită. M-am îndrăgostit pe un şatier arheologic de actualul meu soţ şi am hotărât să părăsesc Moldova şi să vin la Reşiţa, alături de el”, spune Bianca. „Aici am reuşit să mă angajez la Primărie, la Compartimentul Proiecte Europene şi Relaţii Internaţionale”, povesteşte tânăra.

Aşa că a început cu documentarea şi a citit tot ce a găsit cu privire la accesarea de fonduri europene. „Am descoperit că îmi şi place domeniul de activitate: fonduri europene, fonduri cu finanţare internaţională, fonduri naţionale. Multe obiective au fost realizate sau modernizate şi datorită eforturilor mele”, a adăugat Bianca.

Continuă să fie arheolog

Deşi lucrează în administraţie, Bianca nu s-a îndepărtat de arheologie. „Chiar dacă nu mai lucrez într-un muzeu, sunt masterand la Universitatea de Vest din Timişoara, la Arheologie Interdisciplinară, şi îmi continui cercetarea în timpul liber. Vara, dacă am timp, merg pe un şantier arheologic. Cine alege să devină arheolog trebuie să fie făcut pentru asta”, a mai spus tânăra.

Întrebări şi răspunsuri
are sunt asemănările dintre ceea ce făceai înainte şi ceea ce faci acum?
Poate părea ciudat, însă, mai mult decât asemănări, există corelări între ceea ce fac în prezent şi arheologie. Fiecare dintre aceste două domenii, arheologia şi accesarea de fonduri, implică în primul rând cercetare, deci este ceva cu care sunt obişnuită. În al doilea rând, am acum ocazia să fac cu adevărat ceva pentru promovarea patrimoniului cultural, istoric, al Reşiţei.

Cât de complicat este să lucrezi cu oamenii?
Cu oamenii este complicat să lucrezi dacă îţi doreşti asta. Dacă porneşti de la premiza greşită că nu te poţi înţelege cu cineva, cu siguranţă aşa va fi. Cred că o gândire pozitivă şi gândul că „se poate” face ca interacţiunea cu alte persoane să fie mult mai uşoară decât dacă porneşti de la ideea că cel din faţa ta este un om dificil.

Ce-i place
„Îmi place arheologia. Îmi place viaţa, cu bune şi cu rele. Îmi place să cred că fiecare om poate evolua, că poate învăţa şi că îşi poate depăşi situaţia. Cred că fiecare om merită o şansă“.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac şabloanele sociale, nu-mi place superficialitatea, nu-mi place să pierd timpul. Nu îmi place să abandonez. Nu îmi place să jignesc, însă cred că adevărul este mai presus decât orice“.

Profil
Născută. 09.04.1983, Iaşi
Studii. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Facultatea de Istorie, în prezent masterand în cadrul Universităţii de Vest Timişoara
Familie. Căsătorită

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite