Barosanii au confiscat malul Dunării şi au îngrădit accesul turiştilor la faleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curţile vilelor de pe malul fluviului au blocat accesul turiştilor pe faleză. Parcul Naţional Porţile de Fier nu a avizat decât construirea câtorva case de vacanţă, dar primăriile din Clisura Dunării au dat libertate de acţiune şmecherilor cu bani.

Edilii localităţilor cărăşene de pe malul Dunării au adoptat din mers strategiile de elidare a legii implementate în Mehedinţi, acolo unde vilele s-au ridicat una lângă alta şi dau impresia unor adevărate staţiuni.


“Toţi au autorizaţii de construcţie, date de primării. Din punct de vedere legal, sunt oarecum în regulă, dar din punct de vedere al protecţiei mediului nu e deloc bine. Toate aceste construcţii ar trebui să aibă un aviz de la Agenţia de Protecţie a Mediului, care nu dă acest aviz decât dacă, în prealabil, îl dă şi parcul, iar pentru majoritatea nu a dat”, explică Marian Jiplea, directorul Parcului Naţional Porţile de Fier.


Despre tupeul proprietarilor acestor vile vorbeşte şi Cornel Popovici Sturza, preşedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera, care monitorizează zona de ani buni. “Tot ce intră în Dunăre, pe 10-20 de metri, este ilegal. Sunt diguri ilegale care încalcă Legea Apelor. Nimeni nu face nimic. Conform Legii Apelor, cinci metri de la apă sunt proprietatea statului. Nu au voie să îngrădească acolo. Malul Dunării ar trebui să fie liber”, afirmă Sturza.
Ilegalităţi „legale“


Viceprimarul oraşului Moldova Nouă, Gheorghe Sporea, spune că situaţia nu este chiar aşa de gravă. “În zona Moldova Nouă sunt legale, pentru că sunt terenuri private. În Mehedinţi s-a ridicat o adevărată staţiune. Acolo se lucrează în draci, se ridică vile şi hoteluri, dar pe noi ne stopează”, precizează Sporea. Potrivit lui Marian Jiplea, Garda de Mediu Caraş-Severin ar trebui să nu mai dea dovadă de „atâta indolenţă” şi să-i sancţioneze pe şmecherii fără respect faţă de mediu. “Nu putem intra în curţile oamenilor. Ne trebuie mandat!”, s-a scuzat Gheorghe Pitulan, comisar al Gărzii de Mediu.


Faleza trebuie păstrată pe domeniul public, să mai vadă Dunărea şi alţii.
Marian Jiplea, director Parcul Naţional Porţile de Fier

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite