Banii de la UE rămân necheltuiţi, în timp ce, parcurile naturale se degradează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a finalizat şi ultima etapă a proiectului de interes public „Marea hoinăreală - un tur de neuitat prin parcurile sşi rezervaţiile naturale ale lumii mirifice din sudul Banatului”, concluziile nefiind tocmai îmbucurătoare.

Proiectul destinat promovării ecoturismului în ariile naturale protejate din microregiunea de cooperare transfrontalieră Dunăre-Nera-Caraş, pus în aplicare de voluntarii GEC Nera, este finanţat din fonduri colectate în cadrul campaniei „2% pentru dezvoltare durabilă în sudul Banatului“. Această idee a fost implementată pe teritoriul parcurilor şi rezervaţiilor naturale Semenic – Cheile Caraşului, Cheile Nerei – Beusniţa, Porţile de Fier şi Dunele Deliblata din Serbia. În Caraş-Severin există cinci parcuri naturale şi naţionale care au şi un potenţial major de practicare a ecoturismului. “Încercăm să convingem factorii majori de decizie, la nivel local şi naţional, că în materie de politici publice este nevoie de fapte concrete şi nu de strategii pe hârtie pentru promovarea ecoturismului în zona acestor parcuri. Numai în acest fel parcurile din zonele limitrofe defileului Dunării ar putea contribui, prin ecoturism, la diminuarea sărăciei din sudul Banatului”, susţine Cornel Popovici Sturza, coordonatorul proiectului.


Concluzii şi propuneri
Sub motto-ul “Călătorule ai ajuns în lumea mirifică din sudul Banatului! Nu lua cu tine decât imaginile acestei lumi şi nu lăsa aici decât urmele paşilor tăi!”, prin activităţi de voluntariat s-a realizat monitorizarea alternativă a stării factorilor de mediu, biodiversităţii şi a infrastructurii de vizitare, au fost informaţi turişti cu privire la regulile de vizitare a parcurilor şi au fost igienizate zonele de protecţie specială din cadrul ariilor naturale protejate. După ultima etapă din acest an a programului “Marea Hoinăreală” care s-a derulat în poiana Prolaz din Cheile Caraşului, Sturza a concluzionat: “Ministerul Mediului şi administraţiile parcurilor trebuie să facă mai mult pentru ca cei aproximativ 180 milioane de Euro ai UE, care le sunt destinaţi, să nu mai stea necheltuiţi în conturile ministerului. Plata de către turişti a unei taxe de vizitare îşi are logica ei, dar ea nu va acoperi niciodată nevoia majoră de infrastructură de vizitare a acestor parcuri”.   


Proiect realizat de voluntari
La implementarea proiectului din acest an au participat voluntari de la Grupul Şcolar „Mathias Hammer“ Anina, Grupul Şcolar Industrial Moldova Nouă, Asociaţia Speo Caraş Oraviţa şi Asociaţia NVO Škpla Plus „Dositej Obradovič“ Bela Crkva, precum şi angajaţi de la Direcţia Silvică Pančevo, Administraţia Parcul Natural Porţile de Fier şi Administraţia Parcul Naţional Cheile Nerei Beusniţa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite