Banii de la Uniunea Europeană transformă şomerii în specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian s-a înscris la un curs de calificare pentru ospătar
Cristian s-a înscris la un curs de calificare pentru ospătar

În primul an au beneficiat de programul european 60 de persoane, iar din luna martie alte 70 pot învăţa ca la carte o meserie nouă. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă profită de fondurile europene pentru diminuarea şomajului şi investeşte în cursuri de recalificare.

Un astfel de proiect s-a finalizat în 2009.  „La finele anului trecut au avut loc examenele de absolvire. Din 60 de cursanţi doar trei au fost angajaţi. Doi tineri lucrează pe posturi de bucătari, iar unul este ospătar”, a declarat Carla Goagă, purtător de cuvânt al AJOFM. Absolvenţii care nu s-au angajat sunt cuprinşi în baza de date a AJOFM, iar când un angajator va avea nevoie de personal în aceste meserii, şomerii primesc repartiţii.

Şi angajaţii pot profita de banii europeni

Cristian Chelm lucrează de doi ani la unul dintre restaurantele din oraş. El are specializarea de lucrător comercial, dar  are atribuţiile unui ospătar. A profitat de banii europeni şi s-a înscris la curs.

„Nu am specializarea de ospătar, dar îmi place mult meseria. M-am înscris la curs pentru că este bine să ai calificare”, spune Cristian. Un al doilea program care aduce în judeţ aproximativ 500.000 de lei, pentru calificare, este destinat persoanelor care lucrează în domeniul serviciilor, dar care nu au pregătirea necesară. Alături de Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă din Hunedoara şi Mehedinţi, cea din Caraş-Severin derulează proiectul „Cariera e în mâinile tale”.

„Cursul nu presupune costuri nici din partea angajatului, dar nici a angajatorului. Calificările sunt pentru meseriile de bucătar, ospătar şi lucrător în comerţ. Căutăm oameni care lucrează pe aceste meserii, dar care nu au calificarea necesară. Cursurile încep în luna martie şi mai facem înscrieri”, a explicat Simona Cosmagiu responsabil proiect în Caraş-Severin. Cei care se vor califica vor câştiga faţă de salariul actual cu 100 de lei în plus.

Fonduri UE pentru recalificare
Anul trecut au ajuns în Caraş-Severin peste 77.000 de euro. Banii au fost folosiţi pentru calificarea a 40 de tineri ca ospătari şi a altor 20 de persoane în meseria de barman. Cei care doresc să se califice au nevoie de o cerere tip care se obţine de la AJOFM, de o copie a cărţii de muncă, de adeverinţă din care să reiasă că lucrează şi de adeverinţă medicală.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite