Reşiţa: Patru victime ale comunismului, dezgropate în Banatul de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La primele ore ale dimineţii au început căutările rămăşiţelor altor doi partizani care au ţinut piept trupelor Securităţii în iarna anului 1949.

O echipă formată din istorici, arheologi şi muzeografi se află în aceste zile la Teregova pentru a exhuma osemintele a patru partizani care, în 1949, au luptat împotriva regimului. Reprezentanţii  Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) au venit în localitatea cărăşeană la solicitarea rudelor victimelor. Acţiunea de exhumare a început încă de ieri, iar rămăşiţele a doi dintre cei patru partizani au fost găsite.

„Cei găsiţi sunt Petru Anculia şi Gheorge Urdăreanu. Au fost aruncaţi în aceeaşi groapă, lângă cimitirul zis de localnici «La Suliţa». I-am găsit destul de uşor pentru că am avut un indiciu. Soţia unuia dintre ei a cerut să fie îngropată alături. Cei doi au fost legaţi la picioare cu lanţuri şi sârmă”, a declarat, pentru „Adevărul de seară”,  Marius Oprea, preşedintele IICCR. Căutările şi săpăturile continuă şi astăzi pentru a fi găsite şi osemintele altor doi partizani, Iovan Berzescu şi Horia Smultea. Cei patru au atacat, în ianuarie 1949, Postul de Jandarmi din Teregova. Ei au fost omorâţi în 22 februarie 1949 în lupta cu trupele Securităţii de la Pietrele Albe.

Bărbaţii au făcut parte din organizaţiile anticomuniste conduse de notarul Gheorghe Ionescu din Teregova. Faptul că rămăşiţele partizanilor au fost aruncate într-o groapă comună le îngreunează munca reprezentanţilor IICCR.
„Este un fel de groapă de gunoi. Dăm de cadavre de câini, iar mirosul este greu de suportat”, a explicat Marius Oprea.Preşedintele IICCR a mai precizat că astăzi vor ajunge şi propcurorii militari la Teregova, iar după ce se va face constatarea decesului, osemintele vor fi îngropate în cimitir. „Oficial, cei patru partizani nu au fost omorâţi”, a mai spus Oprea.

Căutări în două locaţii

Victimele au fost identificate în urma cercetărilor din arhivă, dar şi de pe teren. „Locurile unde se află îngropate astfel de persoane sunt identificate după asidue căutări şi cercetări efective în teren, locaţiile respective aflându-se, de cele mai multe ori, în zone izolate, greu accesibile. În acest caz, acţiunea este punctuală, se desfăşoară în două locaţii”, a afirmat Cosmin Budeancă, şef serviciu Muzee-Memorie IICCR.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite