Resita: PORTRET/Anca Bălălău susţine actorii reşiţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resita: PORTRET/Anca Bălălău susţine actorii  reşiţeni
Resita: PORTRET/Anca Bălălău susţine actorii reşiţeni

Contabilă de profesie, este pasionată de teatru şi spune despre sine că este o fire sensibilă şi mai ales mereu atentă la tot ceea ce o înconjoară.

Profil

Născută - 01.02.1964  la Curtea de Argeş
Educaţie - Şcoală de contabilitate, studentă în anul II la Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”
Experienţă - Contabil, inspector de asigurări, impresar, secretar literar la teatru
Familie - Căsătorită, un băiat, Răzvan

Cu toate că a absolvit o şcoală de contabilitate, Anca gândeşte cu inima, îi place să scrie poezii sau eseuri şi este pasionată de citit. Iubeşte tot ceea ce a scris Nichita Stănescu, iar atunci când vorbeşte i se întâmplă să citeze diverşi autori. A fost un copil ascultător şi a urmat sfaturile părinţilor. Aşa a ajuns contabil.

„Provin dintr-o familie de ingineri. Părinţii mei ar fi vrut să urmez cursurile unei facultăţi de inginerie. Am absolvit un liceu cu profil teoretic, era o tradiţie pentru familie,  dar nu am urmat o facultate în domeniu pentru că nu am dorit. Mama m-a înscris la Şcoala de Contabilitate. Nu aveam nicio legătură cu materiile. Eram în lumea mea, cu poeziile mele. La 21 de ani m-am căsătorit, apoi am ajuns la Reşiţa. Când m-am dat jos din tren am întrebat unde este oraşul. Nu era aproape nimic în Centru. Eu am crezut că vin aici în excursie, dar am rămas. Acum iubesc Banatul”, a spus Anca. S-a acomodat destul de repede aici pentru că oamenii sunt generoşi şi de o mare blândeţe. După ce a ajuns în Reşiţa a lucrat la Drumuri şi Poduri. A fost contabil. „Cred că am fost o catastrofă. Le mulţumesc tuturor celor care au avut răbdare cu mine, fostelor colege care m-au învăţat meseria. Din anul 1995, până în 2002, am lucrat în asigurări. Am avut un colectiv minunat, mi-am făcut multe legături. Mi-a plăcut în asigurări că nu avem program fix, nu eram legată de munca de birou”, a mai spus femeia. Anca era de mică obişnuită să meargă la teatru şi  să citească foarte mult. Părinţii îi cumpărau periodic cărţi. Era fascinată de frumos din copilărie.

Cum a ajuns în teatru a ştiut că este acasă

„Senzaţia de teatru mi-o dădea şi Biserica. Mi se părea că totul este un scenariu, că slujba se face după un scenariu. Acum am senzaţia că fiecare piesă de teatru este o slujbă. Am petrecut mult timp la Bucureşti cu fratele meu Dan. Mă ducea la teatru şi la meciurile Stelei. Frecventam Teatrul Mic. În Bucureşti l-am văzut pe Marin Preda plimbându-şi căţelul. Am avut emoţii foarte mari”, a mai povestit Anca. În teatrul din Reşiţa, Anca se simte extraordinar.

Aici a cunoscut oameni minunaţi, care sunt în acelaşi timp „nebuni şi prieteni”. Iubeşte tot ce se întâmplă în teatru. „Am făcut aproape de toate în teatru. Am început ca impresar,  iar acum sunt secretar literar. În teatru am cunoscut oameni minunaţi. Familia Drăgulescu a fost mereu aproape de mine. Am decis să urmez şi o facultate în domeniu. Am fost determinată să fac acest lucru de directorul Nicolae Vlădulescu şi de fiul meu Răzvan. Ei au insistat şi le mulţumesc. Experienţa din teatru mă ajută foarte mult în facultate”, a mai spus Anca

Întrebări şi răspunsuri

Cum este viaţa culturală în Reşiţa?
Oamenii au început să vină la teatru. Din ce în ce mai mulţi. Sunt optimistă. La Bucureşti merg la Cărtureşti. Aş vrea şi la Reşiţa o astfel de librărie.

Cum este la facultate?
Am decis să urmez o facultate în domeniu. Am fost determinată să fac acest lucru de directorul Nicolae Vlădulescu şi de fiul meu Răzvan. Ei au insistat şi le mulţumesc. Experienţa din teatru mă ajută foarte mult în facultate.

Cultura este sprijinită?
Da. Trecem printr-o perioadă de criză, dar o criză de ideal, spunea cineva, , o persoană care ajută la finalizarae viitorului sediu al Teatrului.

Ce-i place

„Îmi place poezia, îmi place să citesc. Cititul face parte din profesie. Mi-a plăcut să scriu poezii, iar acum eseuri. Momentan le scriu în ideea de a i le lăsa lui Răzvan. Poate am să le public. Îmi place Nicita Stănescu şi în fiecare an organizez o manifestare în ziua în care s-a născut”, a spus Anca.

Ce nu-i place

„Nu-mi place ipocrizia. Indiferent sub ce formă se manifestă. Nu-mi place prefăcătoria, nu-mi place minciuna. Nu-mi plac oamenii care nu sunt sinceri şi cei care încearcă să facă rău”, a explicat reşiţeanca.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite