Băile Herculane, perla abandonată între ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia în care a ajuns centrul istoric din Băile Herculane este cel mai bun exemplu că românul ştie ca nimeni altul cum să-şi bată joc de valorile inestimabile. În timp ce alţii fac bani şi din piatră seacă, noi nu suntem în stare nici măcar să păstrăm ceea ce am moştenit de la predecesorii noştri.

Clădirile de patrimoniu din staţiunea de pe Valea Cernei au ajuns într-o stare deplorabilă, unele dintre ele fiind gata să se prăbuşească în orice zi. Situaţia nu este de ieri, de azi, ci de ani de zile. Actuala administraţie publică a făcut în ultima vreme paşi importanţi pentru salvarea clădirilor încărcate de istorie, dar până la reabilitarea lor mai trece o vreme. Pentru unele ar putea fi chiar prea târziu, pentru că “Perla Banatului” de odinioară este astăzi doar o tinichea.

Ce putem face pentru a proteja vestigiile istoriei noastre?

Spune si tu

Click pe poze pentru fotogalerie!

image

    La începutul anilor 2000, staţiunea de care Împărăteasa Sisi a Austriei se îndrăgostea în urmă cu 130 de ani se afla într-un declin îngrijorător. Ministrul turismului de la acea vreme, Dan Matei Agathon, i-a oferit pe tavă, în cadrul unui proces de privatizare mai mult decât dubios, în 2001, aproape întreaga staţiune, centrul istoric şi complexul de hoteluri şi baze de tratament, omului de afaceri Iosif Armaş. Acesta s-a angajat să investească milioane de dolari, dar cum contractul de privatizare nu l-a văzut nimeni, nu a putut fi tras la răspundere pentru că nu a cheltuit un dolar pentru reabilitarea clădirilor de o valoare inestimabilă ajunse în proprietatea sa. “Iosif Armaş şi Dan Matei Agathon sunt principalii vinovaţi pentru dezastrul din Băile Herculane. Armaş încerca să convingă că staţiunea va renaşte şi nu mai puţin de 35 de milioane de dolari vor fi investiţi doar într-o primă etapă”, afirmă Nicuşor Vasilescu, primarul oraşului Băile Herculane. 

Click pe poze pentru fotogalerie!

image

Turiştii de altădată rămân deziluzionaţi la reîntâlnirea cu staţiunea de pe Valea Cernei. “E un adevărat dezastru aici. Eu când am ajuns în Herculane am crezut că am venit în Paradis. Ce e cu paragina de acum? Cade totul pe noi. Totul se prăbuşeşte”, sunt cuvintele Măriuţei Stoican, care a rămas şocată la revederea staţiunii în care şi-a petrecut tinereţea. Situaţia s-ar putea schimba în curând, pentru că, de anul acesta există cadrul legislativ pentru ca proprietarii unor astfel de clădiri de patrimoniu abandonate în paragină să rămână fără ele. “Din păcate, o resursă naturală uriaşă şi monumentele istorice de aici au avut parte de o proastă gestiune, generată de autoritatea publică centrală. Monumente istorice de o valoare inestimabilă sunt abandonate, sunt acum ruine, dar avem cadrul legal pentru exproprierea lui Armaş şi a tuturor investitorilor de acest gen”, a declarat ministrul turismuluim Elena Udrea, cu ocazia ultimei vizite la Herculane. Iosif Armaş nu-şi face prea multe griji. „Ne-am judecat cinci ani pentru centrul istoric. Proprietatea este garantată prin Constituţie. Eu sunt acţionar majoritar, am 98 la sută din acţiuni. Am cinci hotărâri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a răspuns Armaş.

image

Click pe poze pentru fotogalerie!


Primarul Vasilescu aşteaptă însă ca Armaş să rămână fără imperiul de pe Valea Cernei, pentru că are soluţii care să scoată staţiunea din paragină. “Sunt mai mult de douăsprezece clădiri care formează întregul important al centrului istoric. Pot spune că administraţia a rezolvat problema în centrul istoric. Printr-un proiect în valoare de cinci milioane avem inclusă reabilitarea parcului central, a străzilor, aleilor, tot ceea ce înseamnă zona publică”, a afirmat Vasilescu. O viziune interesantă legată de situaţia acestor clădiri o are Virgil Verbinschi, un om de afaceri din Herculane. „Această staţiune este o doamnă foarte, foarte bătrână, îmbrăcată în straie extrem de demodate. Noi nu putem continua cu o staţiune concepută în stilul de altădată. Staţiunea avea o vocaţie aristocratică. Acum e una cu vocaţie populară. Nu va înflori staţiunea cu un astfel de turism. Trebuie să recapete o vocaţie de elită, în care să vină oameni cu bani. Staţiunea trebuie remodelată. Treebuie schimbată îmbrăcămintea acestei domane bătrâne”, susţine Verbinschi.


image
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite