PORTRET: Ariel Cojocea a trăit visul american la mare altitudine
0
Tânărul reşiţean a obţinut toate licenţele de zbor valabile în Statele Unite ale Americii, iar acum îşi doreşte să le obţină şi pe cele europene. Până în acest moment are peste 4.800 de ore de zbor, acumulate în aproximativ zece ani. La începutul carierei sale a fost instructor.
PROFIL
NĂSCUT. 26.06.1981, Reşiţa
Studii. Şcoala de Aviaţie din Florida
Ocupaţie. Pilot
FAMILIE. Necăsătorit
Ariel Cojocea a plecat din Reşiţa către Statele Unite ale Americii în 1984. Tatăl său era acolo, fugise din România din cauza restricţiilor regimului comunist. A vrut să ofere o viaţă mult mai bună familiei sale. Ariel nu ştia limba engleză când a ajuns peste ocean, dar a reuşit să o înveţe repede.
„Îmi amintesc că trebuia să merg la grădiniţă şi o tot întrebam pe mama cum am să vorbesc cu copiii de acolo, pentru că nu ştiam o boabă de engleză. Am făcut cursuri şi am reuşit să învăţ limba”, îşi aminteşte Ariel. „Pentru a nu uita româna, vorbeam în casă. Am avut mare noroc că în fiecare an veneam în ţară. Aici îmi petreceam vacanţele şi era minunat. Veneam cu valize întregi de jucării, iar jumătate erau avioane”, povesteşte Ariel. Tânărul a crescut şi studiat în New York. Copilăria sa a fost împărţită între România şi SUA. Ariel se simte foarte bine în ţara în care s-a născut, motiv pentru care se gândeşte destul de serios să se stabilească aici.

5.000 de ore de zbor
De mic a fost atras de avioane. Mereu îşi cumpăra astfel de jucării, iar atunci când venea în România, primea machete ale aparatelor de zbor pe care trebuia să le asambleze singur. „De când eram la grădiniţă am ştiut că vreau să mă fac pilot. Am urmat cursurile unui liceu de profil, dar acolo am învăţat multă mecanică. Nu m-am mulţumit cu atât”, spune tânărul reşiţean.

„Părinţii au încercat să mă convingă să renunţ la dorinţa mea de a deveni pilot. Nu au reuşit. La 19 ani m-am mutat în Florida pentru a urma cursurile unei şcoli de aviaţie. Cred că a fost cel mai fericit moment al vieţii mele, sau unul dintre ele”, adaugă pilotul. Ariel şi-a luat toate licenţele necesare în SUA pentru a putea pilota. Până în acest moment are peste 4.800 de ore de zbor, acumulate în aproximativ zece ani. La începutul carierei sale a fost instructor.
„Mi-a plăcut să fiu instructor, dar este mult mai frumos să pilotezi. Pentru mine contează mult zborul. Îmi place să fiu în aer. Mă simt bine la altitudine, mai bine decât pe pământ. Aici nu mă pot orienta, sunt pierdut, dar cum ajung în aer, parcă se activează un GPS”, spune pilotul. Ariel a lucrat doi ani ca şi instructor, alţi doi ani a fost copilot, apoi a devenit căpitan. „Am lucrat pentru o companie care avea avioane de mici dimensiuni destinate transportului unor celebrităţi. Am zburat destul de des spre Caraibe. Cel mai mult îmi place să pilotez avioane cu reacţie”, povesteşte pilotul.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ai revenit în România?
Compania pentru care am lucrat a făcut reduceri de personal. Cel puţin 5.000 de piloţi au rămas fără un loc de muncă în SUA. Acum vreau să îmi iau licenţa pentru a putea zbura în Europa.
Cum este să trăieşti în SUA?
Este frumos, dar este destul de obositor. Acolo este agitaţie. Au alt ritm. Şi mama mea s-a reîntors, iar eu mereu m-am simţit aproape de România. Aici mă simt acasă.
Ce presupune munca de pilot?
În primul rând responsabilitate. Multe sacrificii. Toţi au senzaţia că eşti avantajat dacă eşti pilot. Meseria presupune sacrificii.
Ce-i place
„Îmi place să socializez, să am prieteni, să fiu înconjurat de prieteni. Îmi place să călătoresc şi vreau să merg să văd Moldova şi Sarmisegetuza “, a spus Ariel.
Ce nu-i place
„Nu-mi place răutatea de orice fel şi sub orice formă. Răutatea este un lucru pe care îl ai în tine şi de la care pleacă multe conflicte. Nu-mi plac oamenii fără personalitate“, a spus tânărul reşiţean.