Apocalipsa roşie îi ţine pe specialiştii cărăşeni lângă Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa din întreaga lume a numit catastrofa din Ungaria "Apocalipsa roşie"
Presa din întreaga lume a numit catastrofa din Ungaria "Apocalipsa roşie"

Specialiştii de la Apele Române iau probe din Dunăre din patru în patru ore. Dorin Gavril a declarat în această dimineaţă că deocamdată PH-ul Dunării este în norme normale, de 7,5. Valul de toxine ar putea ajunge la Baziaş pe săptămâna viitoare.

Încă de la primele ore ale dimineţii specialiştii monitorizează atent PH-ul Dunării. Ieri, în cadrul Comitetului de Situaţii de Urgenţă, Wilhelm Szabo spunea că în ciuda neutralizării făcute în Ungaria, ecosistemul din România ar putea avea de suferit. “De la Ministerul Sănătăţii nu am primit nicio informare. Vârful de poluare intră în Serbia duminică, iar la noi, luni sau marţi. Nu aşteptăm creşterea PH-ului, ba, dimpotrivă, scăderea lui, pentru că debitul este mai mic la Baziaş. Ştim că s-a vărsat Titan în Ungaria, dar nu ştim dacă şi în ce măsură acesta a ajuns în Dunăre”, a spus Szabo.

PH ridicat şi metale grele
Titus Susan, şeful ISU “Semenic”, nu are veşti deloc îmbucurătoare, pentru că, agenţii de neutralizare folosiţi de autorităţile maghiare lipsesc, cel puţin deocamdată, celor din România. “În momentul de faţă nu avem posibilităţi tehnice de a acţiona împotriva PH-ului ridicat şi a metalelor grele. Specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor vor stabili modul de acţiune şi substanţele cu care vom putea acţiona pentru neutralizare”, a spus şeful ISU. Întrebat ce vor face autorităţile din judeţ în cazul în care efectele poluării nu se vor diminua considerabil până la intrarea petei de reziduuri în ţară, Susan a precizat: “Mai întâi, vom atenţiona comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ca, la rândul lor, să informeze populaţia vizavi de problemele care sunt în momentul actual pe Dunăre sau care vor apărea. Referitor la măsurile care va trebui să le luăm, acestea depind de poluarea de la data respectivă. Nu ne putem pronunţa până nu ştim exact ce poluare este şi ce efecte negative produce”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite