Ape ucigaşe în Caraş-Severin: 20 de case inundate şi doi morţi (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt localităţi au fost afectate de apele care au năvălit peste oameni, iar la această oră se evaluează pagubele. Cantitatea de apă care a căzut aseară într-o singură oră la Feneş este egală cu cea care ar trebui să cadă într-o lună. În Valea Bistrei, sirenele de avertizare a populaţiei anunţau ieri seară prăpădul pe pământ.

Ora 12.30

După ce miercuri dimineaţa a fost descoperit cadavrul femeii luată de ape cu o seară înainte, în jurul orei 11:00 a fost găsit şi trupul neînsufleţit al soţului ei. Acesta a fost descoperit în zona staţiei de epurare Bucoşniţa, după cum a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea.
„Din păcate, acestea sunt primele victime ale inundaţiilor din Caraş-Severin şi sper să nu ne mai confruntăm cu asemenea situaţii. Nenorocirea a făcut ca timpul în care s-a produs viitura să fie foarte scurt, astfel încât, nu s-a putut acţiona preventiv în nici un fel. De altfel, cantitatea de apă căzută în zonă a fost de 110 l/m.p. în mai puţin de o oră”, precizează prefectul de Caraş-Severin. Prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea, a emis miercuri un Ordin privind constituirea Comisiei mixte de verificare a constatărilor şi a evaluărilor efectuate de către Comisiile locale de la nivelul localităţilor afectate de fenomenele meteorologice periculoase, înregistrate marţi după-amiaza. Comisia formată se află deja pe teren la această oră şi verifică pagubele raportate de către Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, pentru obiectivele care au fost declarate afectate, în localităţile Teregova, Armeniş şi Slatina Timiş. Acţiunile vor continua după această dată şi la nivelul celorlalte localităţi afectate de inundaţii.

IALOMIŢA: ZONA FETEŞTI EVACUATĂ

Ora 9.00

În localitatea Feneş au căzut într-o oră 110 litri pe metru pătrat. Asta înseamnă cantitatea pentru o lună, spun specialiştii. În zonă, activitatea mai multor centrale care produc energie electrică a fost suspendată. „Am oprit centralele de la Feneş şi Ruieni. Astăzi, cei de la Apele Române merg în zonă să vadă în ce măsură se poate relua funcţionarea lor”, a declarat Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa. Mai multe case au fost inundate. „Traficul feroviar a fost întrerupt între Armeniş şi Teregova, iar circulaţia trenurilor nu este reluată nici la această oră”, a declarat Adriana Beţa, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie al judeţului Caraş-Severin. 

Apa a făcut victime
Viitura a oprit prima dată circulaţia pe Drumul European 70, unde zeci de şoferi au privit neputincioşi cum apa le inundă maşinile, dar şi popasul turistic de la Piatra Scrisă. „Am stat blocaţi în trafic aproape o oră. A ieşit apa din matcă, a inundat totul, iar apoi s-a retras, în mai puţin de 20 de minute”, a declarat Silvia Caraibot, o caransebeşeancă prezentă la faţa locului. „Sunau sirenele a moarte în zona aceea”, a spus, speriată, tânăra. Drama nu se opreşte aici. O familie din Caransebeş a fost luată de ape, cu tot cu maşină. „Am găsit în această dimineaţă cadavrul femeii la Slatina Timiş, pe cel al bărbatului încă îl căutăm”, a declarat Adriana Beţa. Nicolae Geogian Stroe, de 47 de ani, fost pilot, şi soţia sa, Maria Geogian Stroe, de 40 de ani, fostă asistentă medicală, au vrut să ajungă la părinţii bărbatului, în Sat Bătrân. Ultimul telefon pe care bătrânii l-au primit a fost în jurul orei 18.00, când călătorii anunţau că ajung imediat. „La primele ore ale dimineţii, potrivit primului bilanţ, au fost grav afectate 20 de case, dintre care 13 la Bozovoci, una la Priplipeţ, 5 la Teregova şi 2 la Feneş. În zona Armeniş, trei persoane au fost evacuate, una în Sat Bătrân şi două la Submarginea.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite