Andru Mihai Buga a descoperit şahul la doar trei anişori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vârsta de şase ani se antrena cu seniorii clubului „Muncitorul”, iar acum se poate lăuda cu premii pentru performanţă în sportul minţii. Uneori reuşeşte să rezolve probleme ale acestui sport de care adulţii fug.

PROFIL
Născut. 18.02.2002, Reşiţa
Ocupaţie. Elev clasa I la Şcoala Generală Nr. 6 din Reşiţa
Hobby. Şahul, matematica şi desenele animate

Andru este un băiat hotărât care s-a îndrăgostit de şah. Uneori reuşeşte să rezolve probleme ale acestui sport de care adulţii fug. Era destul de mic în momentul în care a descoperit tabla cu pătrăţele albe şi negre. La trei ani ştia să joace şi table. Când a împlinit trei ani şi jumătate, părinţilor lui le era clar că micuţul va avea o preocupare permanentă. S-a familarizat cu piesele de şah, cu strategia şi tehnicile destul de repede.
„Am jucat şah la început cu tatăl meu şi cu bunicul sau cu unchiul. Acum îi bat. Ei nu mai prea pot să ţină ritmul meu. Este un sport foarte interesant care îmi ţine mintea ocupată. Îmi place că este multă tehnică şi că trebuie să gândesc anticipat”, spune Andru. Băieţelul a evoluat treptat. La şase ani a fost înscris în clubul de şah din oraş şi juca deja cu seniorii. „Nu erau copii la club atunci când m-am înscris şi trebuia să joc cu cei mari. Dar mi-a prins bine pentru că m-am antrenat la un alt nivel. Primul meu antrenor a fost Ion Păduraru, dar acum mă pregătesc cu Valeriu Grozav”, povesteşte Andru. El este legitimat la Clubul „Muncitorul” din Reşiţa şi a reprezentat oraşul în foarte multe competiţii naţionale.

Rezolvă probleme de şah
În doar un an de antrenamente, Andru a reuşit să-şi uimească antrenorii şi părinţii. Participarea la competiţii nu este o problemă pentru micul şahist. El are deja peste 20 de participări la concursuri. Pentru a avea rezultate cât mai bune, Andru se antrenează destul de mult. Joacă şah cu antrenorul său de cel puţin două ori pe săptămână, iar în faţa calculatorului, zilnic. „Am un program foarte bine stabilit. Zilnic şoc şah, dar mă uit şi la desene animate. Sunt preferatele mele. Îmi place mult să stau la calculator aşa că joc şah şi cu calculatorul. După ce fac acest lucru discut partidele cu antrenorul meu. Cu computerul joc în scop de antrenament. Împreună cu domnul Grozav fac chiar şi probleme de şah. Acestea sunt o parte separată a concursurilor”, spune Andru.
Ca orice copil, şi micuţul şahist are câteva jocuri preferate. Îi place foarte mult să facă turnuri din lego, dar şi să colecţioneze trenuleţe electrice. La şcoală merge cu multă plăcere şi se mândreşte cu toate calificativele sale.
„Am 13 de «Foarte Bine». Îmi place mult matematica. Sunt atras de tot ceea ce presupune metode de calcul, probleme de gândire. Aş vrea să-i atrag şi pe colegii mei în clubul de şah. Este un sport care ne dezvoltă frumos”, explică Andru. El este sprijinit de părinţii săi. Aceştia i-au înţeles pasiunea şi îl însoţesc, dar îi şi finanţează absolut toate competiţiile. Băieţelul nu are emoţii atunci când intră în concursuri, iar acest lucru îl ajută să-şi învingă adversarii.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai dificil concurs la care ai participat?
Am participat la 20 de concursuri. Concursul de la Olăneşti de anul trecut a fost cel mai greu. Se numeşte Festivalul Elisabeta Polifroniade. Am fost 114 copii, 37 au fost premiaţi. Eu am fost în prima jumătate a clasamentului. Competiţiile noastre sunt de durată. Jucăm şah zile întregi.

Antrenamentele sunt grele?
Nu sunt foarte grele. Mie îmi face plăcere să joc. Uneori joc şah cu spatele la tablă. Memorez modul în care sunt aşezate  piesele şi îi spun antrenorului cum trebuie să facă mutările.

La ce categorie vrei să ajungi?
La categoria Mare Maestru.

Ce-i place
„Îmi place să-mi petrec vacanţele la Bocşa. Acolo mă joc foarte mult. Îmi place să merg la şcoală. Îmi place să adun cât mai multe medalii şi cupe“.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să fac bazin. Nu-mi place să stau fără să fac nimic. Nu-mi place să mă trezesc dimineaţa“.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite