Andrei Franţ este reşiţeanul care luptă pentru un vis mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţeanul este tânărul în care reşiţenii îşi pun speranţa că îi va reprezenta cu succes la Olimpiada de la Londra din 2012.Marea sa pasiunea sunt luptele, sport care i-a adus tânărului zeci de împliniri, reşiţeanul fiind numărul cinci în lume. Copilăria şi-a petrecut-o la Reşiţa, oraşul său natal şi locul unde a început lupta pentru marea performaţă.

Andrei Franţ este student la facultatea de Sport a Universităţii de Vest din Timişoara şi de când se ştie parctică sportul. Marea sa pasiunea sunt luptele, sport care i-a adus tânărului zeci de împliniri, reşiţeanul fiind numărul cinci în lume. Copilăria şi-a petrecut-o la Reşiţa, oraşul său natal şi locul unde a început lupta pentru marea performaţă. A fost îndemnat de tatăl său să facă sport şi din prima zi în care a păşit în sală l-a cucerit visul de a ajunge să facă performaţă.

„Am început sportul în 1998, atunci când am fost dus de tatăl meu la sala de lupte a complexului sportiv «Francisc Vaştag». Eram un copil atunci, însă îmi plăcea ceea ce vedeam. În plus, mi se părea interesant şi am vrut şi eu să învăţ să lupt”, a spus reşiţeanul.

Un copil ambiţios din fire, Andrei nu renunţa nici chiar atunci când lua bătaie, ci mergea mereu mai departe. Aproape patru ani de muncă, muncă şi iar muncă au fost necesari pentru a avea rezultate. „Primul concurs a fost dezastruos. Am luat bătaie. Am avut două meciuri. Era un concurs organizat acasă şi am luptat contra unui coleg din Reşiţa şi a unuia din Bocşa. A fost o perioadă în care am avut destule insuccese, dar nu am vrut să renunţ şi m-am antrenat pentru a deveni mai bun”, povesteşte tânărul.

Performanţa a început în 2004, atunci când a avut parte şi de primul premiu naţional obţinut la copii. „Poate şi desele bătăi pe care le mai luam la concursuri m-au ambiţionat să vreau mai mult. Am muncit şi am făcut sacrificii, dar toate acestea au fost recompensate, ce-i drept, în timp. M-am bucurat enorm când, la Oradea, la Campionatul Naţional de lupte libere, am obţinut prima medalie”, îşi aminteşte luptătorul. Au urmat apoi zeci de concursuri importante la juniori, cadeţi şi pregătirea pentru seniori. „Mi-a plăcut şi acest lucru m-a determinat să merg mai departe. Am avut şi accidentări, dar acestea nu au fost un impediment. Este puţin mai greu să revii în formă, dar cred că merită să faci orice pentru o medalie. Am obţinut multe locuri I la concursurile naţionale de juniori, dar şi locuri trei la cele de cadeţi”, explică luptătorul de performanţă.

Luptă pentru vise

Deşi este numărul cinci în lume la lupte, Andrei nu se laudă cu performanţa sa, ci le mulţumeşte antrenorilor şi colegilor pentru că l-au ajutat să fie mai bun. După rezultatul obţinut la Budapesta, tânărul a fost chemat să se antreze la lotul naţional de lupte. „Acum sunt în cantonament cu lotul naţional de seniori şi mă pregătesc pentru Olimpiada de la Londra, dar şi pentru alte noi competiţii”, spune Andrei.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai bun rezultat obţinut?
Anul acesta, la Campionatele Mondiale de la Budapesta am reuşit să obţin locul cinci mondial, acesta fiind unul dintre cele mai bune rezultate pe care le-am obţinut până în prezent şi mă pregătesc de Olimpiada de la Londra.

Ce este cel mai greu în acest sport?
În primul rând, este greu să te menţii, este foarte greu şi să ajungi sus, dar este mult mai greu să te menţii, mereu trebuie să te depăşeşti, să îţi învingi şi să îţi surprinzi adversarul.

Ce vei face după ce vei renunţa la sport?
Am 20 de ani şi cred că este prea devreme să mă gândesc la acest lucru.

Ce-i place
„Îmi place să ascult muzică şi îmi plac mai toate genurile muzicale. Îmi place să mă plimb, să vizitez diferite destinaţii. Îmi plac zonele muntoase, îmi place Italia şi Franţa. Îmi mai place fotbalul, atunci când am ocazia, joc împreună cu prietenii mei. În general, sunt un iubitor al sportului şi urmăresc acest fenomen.”

Ce nu-i place
„Nu îmi place înviorarea pe care trebuie să o facem la începutul unei zile de antrenament, dar sportul presupune sacrificii şi nu poţi face doar ceea ce îţi place. Nu îmi plac oamenii care nu au ambiţie. Nu îmi place să fiu depunctat de arbitri când nu este cazul şi nu îmi plac ideile preconcepute”.

Profil
NĂSCUT. 03.01.1990 la Reşiţa
EDUCAŢIE. Facultatea de Vest din Timişoara, anul II
FAMILIE. Are o soră

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite