Andrei Bârlan convinge romii să meargă la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţeanul a discutat timp de o lună cu tinerii de etnie romă, cu scopul de a-i convinge să se înscrie la liceu. Tânărul reşiţean speră ca şi rezultatele muncii sale să fie pe măsură. Pasionat de sport, Andrei îşi doreşte ca la anul să facă parte din echipa de baschet a liceului la care învaţă.

PROFIL
Născut: 14 noiembrie 1994
Studii: Elev în clasa a IX-a la Liceul „Traian Lalescu“, Secţia Matematică-Informatică
Familie: singur la părinţi

La o vârstă la care unii tineri îşi petrec timpul liber în faţa calculatorului sau prin discoteci, Andrei îşi împarte orele de după şcoală între activităţi mult mai constructive, care vizează atât acţiuni dedicate mediului înconjurător, cât şi informarea tinerilor de etnie romă asupra importanţei continuării studiilor liceeale. În urma unui curs antidiscriminare, reşiţeanul s-a decis să se implice într-un proiect demarat de Asociaţia „Nevo Parudimos“ în colaborare cu Centrul de Tineret. Andrei a încercat să explice atmosfera tipică vieţii de licean şi tinerilor din mediul rural.  „Primul pas a fost acela de a participa la un curs antidiscriminare, unde s-au pus în discuţie o mulţime de nereguli în societate“, povesteşte Andrei.

Discuţii cu tinerii

Timp de o lună, Andrei a stat de vorbă cu elevi din mai multe localităţi din Caraş-Severin. „Ţinta au fost elevii din clasa a VIII-a. La început a fost puţin ciudat pentru că diferenţa de vârstă este foarte mică. În fiecare clasă se împărţeau tinerii pe grupuri şi se discuta cu ei şi se explica importanţa continuării studiilor. Erau grupuri mixte, pentru că acest proiect nu este unul doar pentru etnia romă“, mai spune Andrei Bârlan.

Pasiune pentru mountainbike

Prima bicicletă primită cadou din partea părinţilor l-a fascinat pe Andrei. Aşa s-a născut şi pasiunea tânărului pentru drumeţii cu bicicleta. „Îmi place mult mountainbike-ul. Atunci când am timp, merg cu prietenii pe dealurile din apropierea Reşiţei. Legat de această pasiune, luna trecută am lucrat la montarea şi confecţionarea unor semne pentru cinci trasee pedestre. Din nefericire, unii oameni au decis că munca noastră nu este demnă de băgat în seamnă şi la nicio zi, aceste semne au fost furate. Cu toate acestea, ne-am apucat să confecţionăm altele noi“, mai spune Andrei.

Baschet din clasa a VII-a

Sportul este una dintre activităţile favorite ale lui Andrei. Atunci când vine vorba de baschet, discuţia ajunge la punctul maxim. „Pasiunea pentru baschet a început prin clasa a VII-a. În zilele frumoase eram doar pe teren şi jucam ore întregi. În ceea ce priveşte acest sport, îmi doresc să ajung în echipa liceului, dar până atunci eu şi alţi colegi ai mei ne antrenăm intens“, mai povesteşte Andrei Bârlan.

Întrebări şi răspunsuri
Ce te-a impesionat la proiectul prin şcoli la care ai participat?
Este o discrepanţă între şcolile aflate în Reşiţa şi ce am văzut în teren. Mulţi dintre tinerii pe care i-am văzut nu sunt atenţi la ore şi nu pun preţ pe educaţie. Tocmai de aceea m-am bucurat mult când am văzut că discuţiile cu ei au dat şi unele rezultate.

Care este activitatea preferată la care ai participat la centrul de Tineret?
Toate sunt interesante şi constructive. Personal, mi-a plăcut atunci când am avut ocazia să particip la un schimb de experienţă în Portugalia. Am cunoscut oameni foarte interesanţi şi am avut ocazia să vizitez o ţară frumoasă.

Ce-ţi place?
„Îmi place să-mi petrec timpul liber în natură. Fie că merg cu bicicleta, fie că merg pur şi simplu în drumeţii, e o activitate constructivă şi plăcută. Îmi place să ascult muzică de bună calitate”.

Ce nu-ţi place?
„Nu-mi plac oameni lăudăroşi, cred că de aceea nu pot suporta manelele, pentru că e vorba doar de «banii mei» şi «valoarea mea». Şi nu-mi place niciun preparat din carne de miel”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite