Andreea Orosz face radio în limba franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Orosz
Andreea Orosz

Reşiţeanca îşi ia salariul de la statul francez: lucrează la postul public de radio al Franţei. Recent, tânăra de 29 de ani a fost premiată pentru munca ei.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 26.aprilie 1979
EDUCAŢIE. Facultatea de Jurnalistică, Sibiu
JOB. Jurnalist
FAMILIE. Necăsătorită

Andreea este absolventa Facultăţii de Jurnalistică din Sibiu. Pasionată de jurnalism, tânăra a lucrat încă din perioada facultăţii la radioul local, dar pentru că acesta era pe punctul de a se închide, reşiţeanca a decis să urmeze drumul unei cariere în Bucureşti.
„Faptul că am plecat din Reşiţa a fost o întâmplare. Am plecat la Sibiu să-mi dau licenţa, era programat să stau acolo acolo câteva zile, dar cum acasă situaţia cu radioul la care lucram atunci era foarte neclară, am decis să plec la Bucureşti. Acolo aveam o prietenă şi fostă colegă, Carmen, care mă tot bătea la cap să vin în capitală, pentru că am din start mai multe opţiuni. Şi m-am dus mai mult cu gândul să văd cum stau lucrurile pe acolo”, a povestit Andreea.

Motivele pentru care a ales Bucureştiul
„Pentru că aveam prieteni în Bucureşti, era mult mai uşor pentru mine să locuiesc în capitală. Aş fi vrut la Timişoara, pentru că era mai aproape de casă, dar acolo m-am lovit de alte probleme: nu aveam unde să stau, chiria nu era o opţiune în absenţa unui salariu care să-mi permită să mă întreţin singură şi nu prea ştiam la ce uşi să bat”, a mai spus jurnalista.
Tânăra a avut sprijinul prietenilor din Reşiţa, stabiliţi în Bucureşti. „Nu a fost însă o decizie raţională. Au urmat două luni în care îmi căutam de lucru, doream tot radio, toată lumea era în vacanţă, nu se făceau angajări. Aveam senzaţia că e un cerc închis, iar eu eram undeva în afara cercului. Şi totuşi, în toată această zbatere, am realizat că aici e locul unde într-adevăr am mai multe opţiuni”, a explicat tânăra.

Angajată a statului francez
Deşi prima senzaţie a fost de respingere, pentru că nu îi plăcea agitaţia din jurul său. „Până să ajung la Radio Fance International, am lucrat la Agerpres, MixFM, Radio Total. În toate aceste locuri, am întâlnit oameni extraordinari. Nu cred că aş putea lucra într-un loc cu o atmosferă apăsătoare. Inevitabil, acei oameni ajung să joace un rol important în viaţa ta. Poate şi pentru că nu e un loc de muncă obişnuit, cu program fix, care să-ţi permită să duci o viaţă normală”, a  mai spus reşiţeanca.
Andreea a reuşit să îşi transforme pasiunea pentru radio în serviciu. Deşi munceşte zilnic ore întregi, este mulţumită că visul său de a lucra la radio a fost implinit. Aceasta transmite zilnic cele mai bune ştiri la postul public de radio al Franţei.

Întrebări şi răspunsuri

Cum îţi place să îşi petreci timpul liber?
Îmi place senzaţia de timp liber. Să ştiu că-l am! În rest, îl ocup cu activităţi obişnuite: ieşit în oraş cu prietenii, citit, uitat la filme.

Regreţi vreuna dintre deciziile pe care le-ai luat până acum?
Nu pot spune că regret vreo decizie. Asta nu înseamnă că n-am făcut în viaţă şi alegeri mai puţin inspirate sau chiar tâmpenii. Doar că mă ghidez după principiul: asta este, mergem mai departe, chiar dacă am avut momente în care ştiam că am luat o decizie greşită.

Ce te-ar mai putea convinge să te întorci în oraşul natal?
Acum e foarte greu de spus. În prezent, Bucureştiul este o opţiune foarte bună şi pentru mama mea. Ea este foarte bolnavă şi, după cum îmi spunea o prietenă bucureşteancă, nu spun că sunt doctori mai buni la Bucureşti faţă de Reşiţa, dar sigur au posibilităţi tehnice mai mari de a se ocupa de ea.

Ce-i place
„Cel mai mult îmi place dimineaţa să dorm atât cât vreau, îmi place să stau cu prietenii şi cu familia mea şi, atunci când îmi permite timpul, să mă uit la un film bun”.

Ce nu-i place
„Nu îmi place să mă bată cineva la cap. Este lucrul pe care îl urăsc cel mai mult la o persoană”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite