PORTRET: Anca Neama consilierul bancar care pictează icoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Neama
Anca Neama

Tânăra pasionată de economie a învăţat tehnica bizantină la mănăstirea de la Slatina Nera şi în Moldova.

Anca şi-a trăit cei 28 de ani de viaţă în antiteze. Etapele prin care a trecut în anii adolescenţei sunt contradictorii. După ce ani de zile a fost o rockeriţă convinsă, la vârsta majoratului a luat decizia de a deveni călugăriţă. „Am fost un copil destul de dificil. Îmi plăcea foarte mult muzica rock, iar înfăţişarea mea era pe măsură. Aveam frizuri colorate, mă îmbrăcam în haine negre, mulate, purtam tocuri înalte. Asta este imaginea mea din anii de liceu. După ce am absolvit şcoala, viaţa mea s-a schimbat brusc”, spune Anca.

Într-o zi, tânăra a simţit că trebuie să facă o schimbare. A renunţat la imaginea de rockeriţă pentru a deveni călugăriţă. Nu a avut niciun fel de probleme, dar aşa a simţit în acel moment că trebuie să facă. Şi-a uimit părinţii cu decizia sa, apoi a plecat spre mănăstrirea de la Slatina Timiş. „Toată lumea a fost surprinsă. Nu aveam pe nimeni pios şi evlavios în familie. Am simţit în acele momente că trebuie să-mi găsesc liniştea sufletească. A fost destul de greu la început. Făceam muncă brută. La mănăstire am învăţat să fiu liberă. Am întâlnit călugăriţe care provin din medii diferite. Erau doctoriţe, profesoare, chiar femei pilot. Viaţa este plină de surprize”, povesteşte Anca.

A învăţat pictura bizantină

La mănăstirea de la Slatina Nera, Anca a învăţat tainele picturii bizantine. Şi-a dorit foarte mult să înveţe să creeze icoane, iar pentru a se specializa a plecat la o mănăstire din Moldova. „Au venit la noi la mănăstire studente de la Bucureşti de la Facultatea de Teologie. De la ele am învăţat câte ceva, dar cum am fost interesată se desluşesc toate secretele picturii, am fost trimisă în Moldova. Aici am învăţat să şi scupltez”, explică Anca. Aceasta a stat doi ani în lăcaşul sfânt, apoi a revenit alături de familie.

A pictat pentru colecţionari bucureşteni

După ce a renunţat la straiele de călugăriţă, Anca a plecat la sora sa la Bucureşti, alături de care a pictat timp de un an. „Şi sora mea este artist. A avut expoziţii chiar şi în Senegal. La Bucureşti am simţit că munca mea era apreciată la adevărata valoare. Am vândut o icoană cu 3.600 de lei. Aici nu am cum să cer aşa de mult”, spune artista, care s-a reîntors în Banat pentru a-şi finaliza studiile.

Anca a intrat la facultate, s-a căsătorit şi a devenit mamă. „Matei, băieţelul meu, este un copil minunat. Şi el are talent. Desenează pe orice colţ de hârtie pe care îl prinde, dar este şi poet”, spune artista, care de doi ani lucrează ca şi consilier bancar.

Întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă pictura bizantină?
Tehnica de lucru este diferită de pictura normală. Pictez numai la lumină naturală, iar culorile se obţin prin aplicarea mai multor straturi de pigment.

De ce ai plecat din mănăstire?
Am realizat că nu este vocaţia mea. Nu eram făcută pentru o astfel de viaţă. Dar mi-a prins foarte bine experienţa. Multă lume are senzaţia că sunt diferită pentru că am petrecut doi ani în lăcaşul sfânt. Dar sunt la fel ca ceilalţi.

Cum e munca la bancă?
Nu este foarte greu. Am multă răbdare. Îmi place că învăţ zilnic câte ceva. Este o muncă ce nu te lasă să te plictiseşti. La manăstire aveam grijă de oameni, acum am grijă de banii lor. 

Ce-i place
„Îmi plac florile la nebunie. Îmi plac zăpada şi muntele. Îmi place să ascult muzică clasică, în special Bach. Îmi place să mă joc cu Matei, să povestim, să ne plimbăm”, spune Anca

Ce nu-i place
„Nu-mi place să mă mintă lumea. Nu înţeleg de ce sunt oamenii răi. Nu-mi plac soarele, nu-mi place căldura“, explică artista.

Profil
Născută. 22.04.1982, Caransebeş
Studii. Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative, specializarea Asistenţă Socială din cadrul Univesităţii „Eftimie Murgu” Reşiţa
Experienţă. Consilier bancar
Familie. Căsătorită, un băieţel de cinci ani, Matei

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite