PORTRET / Anca Balint pompierul care strigă „arde!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Balint
Anca Balint

Anca este primul om din unitate care află unde au loc evenimentele neplăcute din Caraş-Severin.

Anca Balint a luat decizia să intre în rândul armatei pentru că este un om patriot, sentiment pe care puţini români îl mai au. Este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” şi este primul om din unitate care află unde arde în judeţ.

Dă vestea presei şi fuge la faţa locului, să transmită noutăţile colegilor de la unitate. Îşi petrece Ziua Naţională a României alături de colegii ei. „Cred că fiecare, în sinea sa, îşi doreşte să îmbrace una dintre uniformele armatei”, spune Anca.

Bunica este cea mai îngrijorată
Când a aflat că la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” există un post liber, Anca s-a hotărât imediat să îşi depună CV-ul. „Când a auzit că vreau să mă angajez la pompieri, bunica mea şi-a imaginat că o să dau la pompă, cot la cot cu bărbaţii şi îşi făcea griji că alegerea mea nu e una potrivită. A fost o decizie de moment, dar bine chibzuită”, povesteşte Anca Balint. Tânăra „pompieriţă” nu se teme să lucreze cot la cot cu bărbaţii. „În acest moment, e depăşită teoria că armata este apanajul bărbaţilor. Femeile fac faţă pe frontul din est, iar aici, pe plan local, sunt disciplinate şi riguroase. Şi nu e greu să lucrezi cu bărbaţii militari, dacă îţi faci treaba temeinic şi nu încerci să calci în picioare rigorile vieţii militare”, povesteşte Anca. 

Debut dificil
„Începutul e greu în orice domeniu”, îşi aminteşte Anca. „Asta mai cu seamă că nimeni nu aplaudă sosirea ta într-un colectiv”, a adăugat reşiţeanca. „Eşti studiat, studiezi şi tu la rândul tău, însă pot spune că nu am întâmpinat greutăţi majore. Nu am plecat acasă cu lacrimi în ochi, ba dimpotrivă, aş putea spune că am găsit oameni onorabili, dedicaţi meseriei, care m-au tratat cu respect, iar eu am încercat să dovedesc că merit acest respect al lor. Sper că până acum am şi reuşit acest lucru”, spune Anca, zâmbind.

Dezastrele, parte din cotidian
„Pot să spun că nu e uşor să practici această meserie, ale cărei reuşite se bazează pe braţele oamenilor. Doare când ştii că ai făcut tot ce s-a putut omeneşte, iar apoi nimeni nu spune «bravo băieţi» sau «ne pare rău că am fost neglijenţi»”, a spus reşiţeanca.

Anca subliniază faptul că nimeni nu aşteaptă laude, dar nu e corect ca oamenii să arunce cu noroi în militarii care sunt peste tot, acolo unde este nevoie de ajutor: de la incendii la inundaţii, de la accidente rutiere, la animale căzute în puţuri, de la pisici care fac acrobaţii la înălţimi, la copii uitaţi în apartamente.

Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă Ziua Naţională pentru tine?
Ziua Naţională îmi aduce emoţie în suflet şi mă face să  mă gândesc la patima, îndârjirea, hotărârea şi verticalitatea înaintaşilor mei.

Cum o aniversezi?
Voi fi la parada militară organizată în centrul civic al Reşiţei. Îl duc şi pe Darius, fiul meu, căruia sper că o să-i placă. Paradele militare mi-au plăcut întotdeauna şi nu aş vrea să o ratez pe cea din acest an. Niciun bun reşiţean nu ar trebui să o piardă. 

Cum îţi ocupi timpul liber?
Trăim vremuri în care timpul liber apare doar în interviuri sau în materialele publicitare care promovează spaţii turistice. Oricum, timpul meu liber îl dedic copilului meu.

Ce-i place
„Îmi plac sărbătorile, îmi plac discuţiile în contradictoriu, îmi plac provocările, însă cel mai mult îmi place să mă joc cu băieţelul meu, să-i am alături pe cei dragi“, a declarat Anca Balint.

Ce nu-i place
„Sunt multe lucrurile şi faptele care nu-mi plac, însă dacă e să subliniez câteva, acestea ar fi: lipsa de verticalitate a oamenilor, necinstea şi singurătatea“, a mai spus pompierul reşiţean.

Profil
Născută. 07.08.1979.
Educaţie. Facultatea de Jurnalism şi Comunicare din cadrul Universităţii Tibiscus Timişoara; Anul II master - Managementul Administraţiei Publice - Universitatea Eftimie Murgu Reşiţa.
Familie. Căsătorită.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite