PORTRET: Alexandru Toma voluntarul specialist la web

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceanul de numai 18 ani este membru în Clubul Interact. Tânărul este pasionat de spaţiul online şi tot pe Internet i-a promovat şi pe voluntari. 

Toma Alexandru dă viaţă site-urilor pe Internet. Acesta este în clasa a XII-a la Grupul Şcolar Industrial „Ştefan Anghel” din Reşiţa. Încă de la vârsta de 15 ani, tânărul a descoperit tainele unei pagini web. „Prima dată am văzut cum se face un site la un prieten. Practic, nici nu ştiam foarte multe. Atunci a fost prima dată când mi-am îndreptat atenţia spre web design. El şi-a făcut un site şi mi s-a părut interesant aşa că m-am apucat să fac şi eu un site”, a spus acesta.

Deşi părea simplă construirea lui, Alex exersa şi zile întregi până să aibă un rezultat. Nimic nu i se părea foarte greu, mai ales pentru că lucra cu plăcere şi interes. „Am stat câteva zile întregi în casă şi nu făceam altceva. Ieşeam afară doar cate o oră sau două pe zi”, a explicat voluntarul. Atras de lumea virtuală, reşiţeanul a început să înveţe despre modul în care ar trebui să arate un site, atât din punct de vedere al designului, cât şi al programării. „Chiar mi-a plăcut, aşa că am început să şi citesc, mi-am luat cateva cărţi despre web design şi la scurt timp am făcut şi primul site”, a explicat Alexandru.

Face site-uri nonconformiste

Imaginea primului site a fost un şoc pentru multă lume: nonconformistul tânăr a decis să facă un site antimanele. „Nu sunt un fan al manelelor şi pentru că am văzut pe net mai multe site-uri de genul acesta m-am gândit ce ar fi dacă aş face aşa ceva şi la Reşiţa. Am avut un mic succes cu acest prim site, deşi am avut emoţii să nu fiu criticat foarte tare prin intermediul lui. Am făcut şi un forum unde am întâlnit destul de multă lume din oraş şi nu numai”, a povestit elevul.

Membru Interact

În anul 2008, tânărul a intrat în Clubul Interact pentru că îşi dorea să ajute oamenii şi pentru că aici avea posibilitatea să îşi demostreze cunoştinţele la web design.

„Pentru mine, Interactul e mai mult decât un club, suntem un grup de prieteni care încercăm să îi ajutăm pe cei din jur. Am ajutat acolo unde a fost nevoie şi pentru că aveam nevoie de un site al clubului am început să creez ceva care să ne reprezinte”, a mai adăugat tânărul. După ce a muncit ore în şir la acest site, tânărul a dovedit că este domeniul unde excelează. Membrii clubului au fost foarte mulţumiţi de ceea ce Alex a realizat şi a fost numit chiar maestru al webului. „Am avut multe de învăţat, dar am fost mai mult decât mulţumit pentru că cei de la Interact au apreciat ce am făcut şi în martie 2009 am fost numit masterweb peste tot districtul”, a mai spus voluntarul.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai important site construit?
Pentru mine cel făcut pentru club a fost cel mai important pentru că e primul proiect dus până la capăt sută la sută în momentul de faţă. Acum lucrez la altele două, unul pentru un pub şi unul pentru o clinică din Canada.

Vrei să urmezi o şcoală în acest domeniu?
Este foarte greu, pentru că nu există încă o specializare doar pe design web. Există facultatea de design, care implică mai multe ramuri. Acolo însă aş avea o problemă pentru că nu excelez foarte mult la desen.

La câte site-uri ai lucrat până în prezent?
Dacă îl socotesc şi pe primul, sunt şase site-uri pe care le-am construit pas.

Ce-i place
„Îmi place să călătoresc şi nu ratez nicio ocazie de a pleca şi a vedea locuri noi. Anul trecut am fost în Franţa, Italia şi Germania. Îmi plac foarte mult şi excursiile în natură şi să fiu înconjurat mereu de prieteni”.

Ce nu-i place
„În primul rând, nu suport oamenii falşi şi ipocriţi, pentru că pe astfel de persoane nu te poţi baza. Nu îmi place superficialitatea cu care mulţi tineri tratează lucrurile din jurul lor”. 

Profil
Născut. 13.02.1991
Educaţie. Grup Şcolar Industrial „Ştefan Anghel”
Job. Web designer
Familie. Necăsătorit

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite