Alexandru Ţigla, viitorul medic pasionat de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studentul la Medicină a fost de mic educat în spiritul tradiţiei nemţeşti. Aceasta l-a adus şi pe scena de amatori, unde a jucat în limba germană.

Profil


Născut. 26 mai 1988 Reşiţa.
Educaţie. Universitatea de Medicină şi farmacie „Victor Babeş”, Facultatea Medicină Generală.
Familie. Necăsătorit.

Preocupat mereu de activităţi care să-i dezvolte caracterul, Alex vorbeşte mai întâi despre pasiunea lui pentru teatru, pe care l-a practicat şase ani, în şcoală.
„Am mers la teatru şi la dansuri populare germane încă de mic. În clasa a patra, am început să dansez. Era practic o reuniune a generaţiilor, ne întâlneam toţi cei care suntem adepţii acestei tradiţii la Forumul German şi dansam. La teatru am intrat puţin mai târziu şi a fost o experienţă frumoasă de unde am avut de învăţat”, a povestit tânărul.



Alexandru a ajuns pe scenă datorită unei profesoare care le-a explicat elevilor „care sunt adevăratele valenţe ale acestei lumi”. „La teatru am mers datorită îndrumării unei doamne profesoare din timpul liceului. Dânsa ne-a deschis ochii. Ne-a spus că teatrul nu înseamnă doar texte spuse în vânt, ci şi un complex de creaţie, improvizaţie şi imaginaţie”, a explicat Alex. Elevul îşi intra foarte uşor în caracterul personajelor şi, deşi petrecea ore în şir la repetiţii, era foarte mulţumit că făcea parte din echipa şcolii.

image



„Teatrul îţi dă frâu liber imaginaţiei, de multe ori chiar mă regăseam cu personajele pe care le interpretam. Te transpui într-o altă lume şi într-un alt timp”, a spus actorul. Alexandru a jucat mult în piese de Shakespeare. „Am pus în scenă «Visul unui nopţi de vară» şi «Macbeth». Sunt nişte opere impresionante şi, deşi am jucat în limba germană, pentru noi totul era foarte motivant. Era practic un mod de evadare din cotidian”, şi-a amintit tânărul.


image
image


De la claviculă ruptă, la Medicină


Pentru că îi place să fie mereu înconjurat de oameni, Alexandru a decis să urmeze Facultatea de Medicină. Acesta şi-a dat seama că îi place medicina în urma unui mic incident. „În 2005 mi-am rupt clavicula şi am ajuns în spital. Perioada petrecută în spital m-a făcut să realizez că îmi doresc pe viitor să practic această meserie. Astfel, la finele liceului, am început pregătirea pentru facultate”, a povestit Alex.
Voluntar în şcoli
De trei ani, Alexandru urmează cursurile Facultăţii de Medicină şi este implicat în activitatea de voluntariat a Societăţii Studenţilor Medicinişti din Timişoara.
„Mă ocup de departamentul pe teme educative ale reproducerii şi SIDA. Activitatea noastră presupune vizite în şcoli unde le vorbim elevilor despre contracepţie şi boli cu transmitere sexuală. Am observat că tinerii sunt interesaţi, pun întrebări şi noi suntem acolo ca să le răspundem”, a mai spus Alexandru.


image

Intrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai important festival de dans popular german la care ai participat?
Am avut cu dansul diferite participări la concursuri şi la festivaluri. Unul din cele mai importante festivaluri a fost cel din Austria, la Stiria.

Care este personajul cel mai important pe care l-ai jucat?
În piesa Macbeth, am interpretat personajul meu preferat. Macduff este un personaj care face dreptate, este copleşit de moralitatea evenimentelor vieţii şi a existenţei.

Ce este cel mai greu în practica de la Medicină?
Este mai dificilă munca în spital, gărzile în care eşti pus faţă în faţă cu pacientul şi trebuie urmărit medicul de gardă pentru a afla toate secretele diagnosticului.

Ce-i place

„Îmi place să ajut oamenii, să le ascult problemele. Îmi place sportul şi să mă distrez. Îmi mai place foarte mult să sculptez. Am şapte lucrări din lemn. Îmi place, de obicei, să sculptez chipuri”.


Ce nu-i place

„Nu-mi place dispreţul, aroganţa şi neseriozitatea celor din jur. Nu îmi mai place să mi se impună ceva. Şi nu îmi plac situaţiile grave ale pacienţilor care sunt tratate cu superficialitate”, a spus Alexandru.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite