Reşiţa: Alerta porcină în şcoli, afacere pentru farmacii (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Alerta porcină în şcoli, afacere pentru farmacii (GALERIE FOTO)
Reşiţa: Alerta porcină în şcoli, afacere pentru farmacii (GALERIE FOTO)

Toate unităţile de învăţământ trebuie să cumpere măşti de protecţie. Profesorii se transformă în informatori de profesie, astfel încât să anunţe ASP, în caz că îi suspectează pe elevi că au contactat boala.

Un ordin al ministrului sănătăţii obligă şcolile reşiţene să se doteze cu măşti. Fiecare instituţie de învăţământ trebuie să cumpere cel puţin 200 de măşti de protecţie, din bani proprii. Afacerea este profitabilă pentru farmaciile din oraşul de pe Bârzava.
Farmaciştii se aşteaptă la un număr record de  vânzări pentru această perioadă. „Am avut cereri pentru aceste măşti. Avem şi pe stoc în acest moment peste 100 de bucăţi de măşti de protecţie şi 47 chirurgicale. Săptămâna viitoare vom face, din nou, comandă”, a spus Elena Dicu, farmacistă.

Măsuri duse la extrem
Cadrele didactice sunt obligate să îi consulte pe elevi în fiecare zi, când intră la clasă. Starea de sănătate a elevilor este evaluată chiar de un comitet de gripă, format din trei, până la cinci dascăli. Forul trebuie să „denunţe” posibilii suspecţi la Autoritatea de Sănătate Publică.
Potrivit ordinului dat de ministru, toate aceste măsuri sunt obligatorii. „În şcoală, avem deja măşti de protecţie împotriva virusului AH1N1.  Am cumpărat deja 50 de măşti din resurse proprii. Este un minim pe care l-am asigurat, ca să scăpăm de somaţia ASP”, a declarat Lucia Peia, directorul adjunct al Şcolii numărul 6 din Reşiţa. 

La concurenţă cu super-marketurile
„Măştile le-am cumpărat dintr-un supermarket. Sunt cinci bucăţi într-un pachet şi costă 1,5 lei punga. Sunt mai scumpe în farmacii şi le-am luat de unde mi-au sărit în ochi”, a adăugat directorul adjunct.
Inspectorii  verifică aplicarea legii. „În proporţie de 80 sută, toate unităţile de învăţământ au cumpărat măşti. Probleme apar la comitetele pentru gripă, care nu s-au întocmit în toate şcolile. I-am somat, acolo unde a fost cazul, şi le-am dat termen de conformare”, susţine Clara Isac, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite