“Adidaşii Benjamin Franklin” s-au schimbat pe lei mulţi la exchange-urile din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT pe numele a trei dintre membrii unei reţele româno-bulgare care se ocupa cu plasarea de valută falsă scoate în evidenţă amănunte picante din modul de operare al acestora. Nu mai puţin de 50.000 de dolari falşi au fost puşi în circulaţie.

Ianăş Iacobici, zis talancea, Cristian Rămigă şi Andreea Murariu, iubita primului dintre ei, au aderat la finele anului 2009 la un grup infracţional care se ocupa cu traficul de valută falsă. Banii erau procuraţi din Bulgaria, de la Stefanov Yanko şi erau plasaţi în România la mai multe case de schimb din Caransebeş, Târgu Jiu şi Orăştie. Bancnotele de 100 de dolari americani erau atât de bine falsificate, încât membrii grupului au reuşit să schimbe aproximativ 50.000 de dolari.


“Adidaşi” la frigider
    Potrivit procurorilor DIICOT, cei trei inculpaţi în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Caraş-Severin foloseau un limbaj codificat pentru a nu fi prinşi în ofsaid. “Bancnotele erau denumite de membrii grupului adidaşi”, se arată în materialul de urmărire penală. Mai mult decât atât, “adidaşii” americani erau ascunşi în casa părinţilor iubitei lui Talancea. Şi pentru a fi păstraţi cât mai bine, aceasta îi punea la rece, în frigider. Dintre cei trei, doar Ianăş Iacobici este judecat în stare de arest, ceilalţi doi bucurându-se încă de libertate. „Nu există egalitate între coinculpaţi. În timp ce clientul meu rămâne în arest 30 de zile, alţi inculpaţi din acelaşi dosar se bucură de libertate pentru aceleaşi fapte”, a declarat avocatul lui Talancea, Loredana Sabo.

Ţigări de contrabandă cu dolari falşi

Pentru că afacerea mergea de minune în ţară, inculpaţii au încercat să stabilească legături cu mai mulţi cetăţeni turci stabiliţi în Germania, în vederea extinderii reţelei de plasare de valută falsă. Mai mult decât atât, Iacobici a încercat să-i dea plasă unui contrabandist de ţigări. În data de 25.05.2010, în jurul orelor 22, Talancea s-a întâlnit cu un investigator sub acoperire şi i-a cerut acestuia să-i încarce maşina cu ţigări netimbrate, spunând că va plăti marfa în dolari, după ce întreaga cantitate va fi ascunsă în autoturism. "A optat să plătească ulterior tocmai pentru a-şi asigura scăparea în cazul în care s-ar fi observat că bancnotele sunt false. Îndată ce a văzut maşina încărcată, a predat banii, 10.500 de dolari SUA contrafăcuţi şi a plecat în grabă. La scurt timp a fost blocat în trafic de organele de poliţie.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite