Adriana Uzoni iubeşte cântecul şi portul popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Uzoni
Adriana Uzoni

Studentă la Farmacie, Adriana colindă tot Banatul istoric pentru a căuta şi promova tradiţiile străvechi. Iubeşte deopotrivă muzica populară bănăţeană, cât şi costumele tradiţionale ale Banatului. „Încă de la grădiniţă, mi-am descoperit această pasiune.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 26 august 1986
Studii. Studentă la Facultatea de Farmacie din Timişoara
Familie. Necăsătorită

Dragostea pentru folclor o are de mică, încă din copilărie. Iubeşte deopotrivă muzica populară bănăţeană, cât şi costumele tradiţionale ale Banatului. „Încă de la grădiniţă, mi-am descoperit această pasiune. Pe atunci aveam 5-6 ani şi eram membră în mai multe societăţi culturale, unde am aflat despre muzica şi obiceiurile străbunilor noştri. Aşa am început să le cunosc şi să le iubesc”, mărturiseşte Adriana.
Când a mai crescut, reşiţeanca a început să caute prin „lăzile bunicii” şi a găsit adevărate nestemate, costume populare bănăţene vechi. „Acesta pe care îl port astăzi are mai mult de un secol. După cum vedeţi, în Banatul sârbesc costumele populare erau mult mai bogate şi mai frumos lucrate, în culori vii, cu multe broderii manuale şi modele”, explică Adriana.
Tânăra reşiţeancă s-a îndrăgostit de melodiile Aureliei Fătu, pe care le-a cântat încă din copilărie. „Primul meu cântec, ca solistă de muzică populară, a fost «Balada Goznei», un cântec din repertoriul Aureliei Fătu, o solistă din Caraş-Severin, de la Bocşa, despre care, în timp, am reuşit să aflu foarte multe lucruri”, povesteşte Adriana.

Colecţie de costume populare
Ca orice interpretă, Adriana a călătorit foarte mult, mai ales în Banatul sârbesc. S-a întâlnit cu foarte mulţi oameni şi, de prin locurile unde a mers, a adunat cele mai frumoase costume populare. „Unele dintre ele le am moştenire de la străbunica mea, pe altele le-am adunat din călătorii, fie că le-am primit în dar sau chiar le-am cumpărat”, povesteşte solista.
Adriana spune că straiele populare autentice sunt destul de scumpe, pentru că au o valoare inestimabilă şi pentru că, mai ales în Banatul sârbesc, acum nu prea mai face nimeni astfel de costume. „La Uzdin mai sunt croitorese care fac asemenea costume, dar mie, oricum, îmi place mai mult să le descopăr, să le găsesc în lăzile cu zestre”, povesteşte Adriana. Toată lumea se miră de legătura dintre tradiţiile populare şi Facultatea de Farmacie, la care învaţă Adriana. „Mie îmi place să existe un echilibru. Eu sunt o fire artistică şi îmi place foarte mult arta, dar îmi place să fiu şi o perfecţionistă, iar prin meseria de farmacist pot să mă exprim. Acolo m-am regăsit, dar am continuat să mă ocup şi de folclor”, mărturiseşte interpreta.

Întrebări şi răspunsuri

Crezi că bănăţenii îşi vor păstra zestrea culturală în continuare?
Da, din cauză că întotdeauna vor fi personalităţi şi oameni care iubesc acest folclor şi care o să-l ducă mai departe. Şi atunci este imposibil ca acestea să se piardă.

Care a fost cea mai grea melodie pe care a trebuit să o înveţi?
A fost doina „Somnu’mi-i şi nu mă culc”, un cântec din repertoriul Aureliei Fătu.

Ai încercat să coşi un costum popular?
Nu. Ştiu să împistresc, dar nu am încercat să cos.

Ce-i place
Îi place tot ceea ce are valoare, ce este frumos, ceea ce aduce mare bucurie sufletelor, iar pasiunea sa pentru tradiţiile populare ilustrează exact acest lucru.

Ce nu-i place
Nu-i plac negativismul şi latura urâtă a oamenilor, caracterele obscure, oamenii răi şi tot ceea ce ţine de ei. Nu-i place să se piardă tradiţiile.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite