Adrian Chebuțiu și Adrian Preda au demisionat din funcţia de directori ai UCMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda preocupării de care a dat dovadă ieri șeful uzinei reșițene, în această dimineață lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Odată cu eliberarea celor doi boși de la UCMR, angajații uzinei sperau că lucrurile se vor îndrepta pentru uzină, iar viitorul societății va ieși de sub urma marelui semn de întrebare care plana asupra sa.

UPDATE ORA 13.30
“Începând de astăzi, echipa de handbal nu mai există”, a precizat Adrian Chebuțiu în conferința de presă de astăzi. Acesta a motivat decizia sa prin mai multe aspecte.

”Demisiile lui Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au trei componente: o componentă de funcţionalitate, o componentă de onoare şi o componentă obligatorie. Componenta de funcţionalitate a fost dată de nevoia ca organizaţia să meargă înainte pe parcursul întregii perioade în care, atât Adrian Chebuţiu, cât şi Adrian Preda, nu şi-au putut exercita funcţiile. Cea de onoare, am declarat într-o emisiune televizată înainte de a fi arestat, în 13 decembrie, că îmi voi prezenta demisia atunci când voi considera că acuzaţiile care mi se aduc şi turnura pe care o iau evenimentele în legătură cu aceste acuzaţii voi considera că aduc prejudicii de imagine companiei”, a subliniat directorul UCMR. 

Acesta, însă, nu a omis să amintească de ancheta care este încă în derulare. “Procurorii DNA au insistat în permanenţă în faţa instanţei asupra faptului că prin lăsarea noastră în libertate, datorită funcţiilor pe care le deţinem în cadrul UCM Reşiţa, putem influenţa martori şi altera probe. Cu alte cuvinte, a făcut parte această demisie dintr-un fel de troc cu instanţa”, a mai spus directorul care a fost lăsat în libertate în acest weekend.

UPDATE ORA 11.00
Adrian Chebuțiu a explicat în această dimineață că gestul său este justificat prin faptul că acuzația adusă de procurorii DNA a afectat imaginea Uzinei Constructoare de Mașini Reșița.  Pe lângă demisiile celor doi, reșițenii au mai primit astăzi o veste proastă: echipa de handbal masculin a Reșiței s-a desființat. “Am propus autorităților locale și județene preluarea echipei de mai multă vreme. Nu am primit nicio oferă concretă până acum. Am avut o ofertă de scuze”, a declarat Adrian Chebu’iu, fostul director al UCMR

Reţinuţi de procurorii DNA

Preşedintele director al SC UCM Reşiţa SA, Adrian Chebuţiu, şi preşedintele director al companiei reşiţene, Adrian Preda, au fost reţinuţi de procurorii DNA la data de 30 noiembrie. Înalta Curte de Casaţie şi justiţie a dispus în ziua imediat următoare arestarea preventivă a lui Preda, în timp ce Chebuţiu a primit interdicţia de a părăsi ţara. Instanţa supremă a admis însă, două săptămâni mai târziu, recursul procurorilor DNA şi a emis şi pe numele lui Chebuţiu un mandat de arestare preventivă.


Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda

image

Cei doi şefi de la UCMR au ajuns după gratii pentru că, în sarcina lor s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intellectual, într-un dosar în care este pus sub acuzare şi Said Baaklini. Cetăţeanul româno-libanez este asociat unic şi administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, care este acuzat de evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Soarta angajaților este în mâna elvețienilor

Încă trei suspecţi

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de cei trei deoarece îi suspectează că au vrut să dea un tun de 60 de milioane de euro bugetului de stat printr-o cerere ilegală de returnare de TVA. “La data de 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către SC LIBAROM AGRI SRL Bucureşti care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti trei contracte în valoare totală de 245 milioane euro+TVA, care nu au la bază operaţiuni reale.

În baza facturii supraevaluate, în luna septembrie 2010, SC LIBAROM AGRI SRL Bucureşti, reprezentată de inculpatul Said Baaklini, a şi cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adică, suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 milioane euro”, se arată într-un comunicat al DNA.

În calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al UCM Reşiţa,  Chebuţiu ar fi acceptat să semneze contractele cu societatea lui Baaklini şi ar dispus facturarea acestora pentru prestaţii fictive. Lui Preda, directorul executiv al companiei reşiţene, i se reproşează că a întocmit efectiv contractele respective şi a dispus efectiv facturarea sumelor aferente acestora, deşi ştia foarte bine că tranzacţia este fictivă. “La 26 noiembrie 2010, în Portul Constanţa, marfa cumpărată de S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti de la uzina din Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea. Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost împiedicat de intervenţia parchetului”, se mai arată în comunicatul DNA.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite