Medicii reşiţeni, Florea Borţun şi Iosif Bădescu, sunt judecaţi pentru ucidere din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ginecologii Florea Borţun şi Iosif Bădescu răspund în faţa legii pentru decesul unei mame. De trei ani, Ioan Agrapinei încearcă să demonstreze în instanţă că soţia sa a murit din cauza unei culpe medicale. Vineri, 20 august, are loc un nou termen de judecată în acest proces.

Medicii reşiţeni Florea Borţun şi Iosif Bădescu se pregătesc pentru un nou termen în procesul aflat pe rol la Judecătoria Reşiţa, în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă. Cei doi sunt judecaţi pentru decesul Gabrielei Agrapinei, o mamă care s-a stins la vârsta de 44 de ani, pe patul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, la numai câteva zile după ce a dat naştere, la Reşiţa, unei fetiţe cu Sindrom Down. Bădescu, medic specialist de obstetrică-ginecologie, cel care a asisitat-o pe Gabriela Agrapinei pe toată durata sarcinii, se consideră nevinovat.

„Voi face declaraţii doar după ce se pronunţă instanţa. Mă consider nevinovat”, a spus medicul Iosif Bădescu. Florea Borţun, medic de gardă în ziua când a născut femeia, a precizat că urmează să-şi exprime punctul de vedere.


IOAN AGRIPINEI, soţul femeii decedate

image

Ioan Agrapinei cere să fie scoase la iveală, în instanţa de judecată, cauzele care au determinat decesul Gabrielei Agrapinei. Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa i-a scos de sub urmărirea penală pe doctorii Borţun şi Bădescu, dar instanţa a reţinut cauza spre judecare.
Ioan Agrapinei este convins că soţia sa ar fi trăit şi astăzi dacă medicii din Spitalul Judeţean Reşiţa şi-ar fi făcut meseria.

Pentru că nu poate accepta turnura pe care a luat-o viaţa sa după decesul soţiei, el este dispus să aştepte până când medicii pe care îi consideră vinovaţi de tragedia soţiei sale vor fi judecaţi corect. „Mă aştept ca acest proces să mai dureze mult timp, pentru că indiferent de ce se va hotărî la Reşiţa, una din părţi va face recurs”, a spus Ioan Agrapinei.

Gabriela, soţia sa, a decedat la data de 2 februarie 2007, după ce, în 13 ianuarie, născuse la Spitalul Judeţean Reşiţa, în serviciul medicului de gardă Florea Borţun, o fetiţă cu Sindrom Down. „La câteva zile de la externare, starea de sănătate a soţiei s-a agravat şi a fost internată de urgenţă”, mărturiseşte Ioan Agrapinei. A rămas aici până în ultima zi a lunii ianuarie, când, din cauza evoluţiei nefavorabile, a fost transferată la Spitalul Clinic Nr.4 Victor Babeş Timişoara cu un diagnostic care arăta că pacienta are multe probleme. Asta, după ce se externase la câteva zile după naştere într-o stare bună, lucru confirmat de biletul de ieşire din spital, semnat de doctorul Borţun.

A ajuns la instanţă

După doar două zile petrecute în spitalul timişorean, femeia s-a stins. Cauza morţii: insufiecienţă cardio-respiratorie acută. Boala care a declanşat decesul: endocartită acută ulcero-vegetativă, Hidrotorax. „M-am adresat procuraturii pentru că eu consider că soţia mea a murit din cauza unei culpe medicale. Având în vedere vârsta soţiei mele, doctorul Bădescu ar fi trebuit să indice un test cromozomial. Dânsul ne-a spus că vom avea un băieţel, lucru pe care îl pot confirma cu carnetul gravidei, şi ne-am trezit cu fetiţă. În ceea ce-l priveşte pe doctorul Borţun, în calitate de medic de gardă, acesta nu a avut niciun fel de intervenţie medicală, în ciuda factorului mare de risc”, reclamă Ioan Agrapinei.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa i-a scos de sub urmărire penală pe cei doi doctori la data de 22 iulie 2008, dar instanţa a desfiinţat ordonanţa procurorului şi a reţinut cauza spre judecare.

Doctorii vin vineri în faţa instanţei

În data de 20 august, Iosif Bădescu şi Florea Borţun sunt citaţi de către Judecătoria Reşiţa pentru un nou termen în dosarul în care sunt judecaţi pentru ucidere din culpă. La acest termen sunt aşteptaţi şi reprezentanţi ai Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, în care femeia a decedat.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite