Semn de carte, semn de cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian și Camelia Duca, promotori ai culturii în Banatul Montan
Lucian și Camelia Duca, promotori ai culturii în Banatul Montan

Când s-au hotărât să deschidă o librărie la Reșița, soții Lucian și Camelia Duca au fost priviți cu scepticism. Proiectul lor părea o utopie lectura fiind, parcă, destinată generațiilor născute înainte de apariția internetului.

      Sunt aproape doi ani de când ,,Semn de carte,, a fost deschisă la Reșița. Să deschizi o librărie într-o perioadă când nonvalorile sunt promovate pe toate canalele media părea o acțiune, din start, sortită eșecului. Din fericire, în acest caz, excepția a confirmat regula.

       Spațiul în care funcționează a devenit o adevărată Agoră. Cheia succesului constă în conceptul modern lansat de către cei doi soți. În paralel cu comercializarea cărților au  promovat proiectul numit generic ,,Metarsis,, ce însumează o paletă largă de activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană. ,,Ideea unei librării și a acestui concept aparține fiului nostru, Vlad, arhitect în Timișoara,, spune Camelia Duca.
    Simbioza  artelor
    Era greu de crezut că demersul celor doi soți va reuși într-o asemenea măsură, fiind vorba de un melanj de propuneri și provocări culturale. Indiferent că a fost vorba de lansări de carte, de vernisaje a unor expoziții de sculptură, pictură modernă ori de icoane sau de fotografii, răspunsul publicului a fost pozitiv. 

,,Nu poti să faci cultură înt-un oras multicultural fără participarea tuturor, este de părere Camelia. Expresia artistică o găsim într-o varietate de forme. În tot acest timp, am fost gazde și pentru concerte de muzică simfonică și pentru cele de jazz, folk ori ale unei trupe de la Casa de Cultură a studenților din Reșița. Am lansat teme de discuții pe diverse subiecte unele dintre ele vizând istoria Banatului Montan, prea puțin cunoscut în țară.,,
    Nu poti face bani din cultură
    Rezultatele materiale nu sunt spectaculoase dar cele ce țin de spiritualitate, potențează dorința celor doi soți de a continua demersul lor. Multe dintre acțiuni sunt adresate școlarilor, pentru a-i atrage spre lectură și a le răspunde întrebărilor pe diverse teme. Una dintre ele numită ,,Cum se face muzica,, a beneficiat de participarea unor membrii ai Filarmonicii Banatului din Timișoara. Copiii au pus întrebări și au primit răspunsuri despre cum se face muzica. Încântați, au atins intrumente pe care nu le mai văzuseră vreodată.

     În acelasi context, al apropierii copiilor de tot ceea ce frumos, la ,, Semn de carte,,  a început, din septembrie 2011, o acțiune inedită în colaborare cu Radio Reșița și Teatrul Național Radiofonic. În fiecare săptămână, o clasă din școlile reșițene, participă la audierea unui basm. În timpul audiției, scolarilor, le sunt puse la dispoziție culori și coli de desen pentru a ilustra ceea ce aud. Fiecare așa cum întelege mesajul basmului. ,,Trebuie să reîntoarcem copiii spre cuvântul scris, spre poveștile copilăriei noastre. Lăsăm un spațiu copiilor noștrii și cum îl pregătim așa îl vor avea,, concluzionează Camelia.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite