A adus arme în ţară prin serviciul umanitar Crucea Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Tolnai a introdus în România un adevărat arsenal adus America, chiar pe sub nasul autorităţilor. Condamnat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cetăţeanul româno-american s-a folosit de biserică şi de Crucea Roşie.

Sesizaţi cu privire la furtul mai multor bunuri, printre care şi al câtorva arme de foc, poliţiştii cărăşeni au descoperit că reclamantul, Mircea Tolnai, pasionat de vânătoare, era înarmat până în dinţi, ce-i drept, cu pistoale, puşti şi un arc model “Rambo” pentru care deţinea autorizaţie în SUA, dar pe care le-a introdus ilegal în România.

Este vorba despre o carabină de vânătoare cu glonţ, de fabricaţie americană, o puşcă de vânătoare turcească, un arc de vânătoare, un pistol şi câteva sute de cartuşe. “A declarat că le-a adus în urmă cu câţiva ani şi că le-a păstrat în locuinţa sa din Brădişorul de Jos. Pistolul pretindea că l-ar fi introdus în ţară pe Aeroportul Otopeni, într-o geantă”, a precizat comisarul-şef Nicolae Borţeş. “Deţine acte pentru fiecare dintre ele în SUA. Problema a fost că nu le-a declarat când le-a trimis în România”, a explicat Ioan Sânza, fratele lui Mircea Tolnai.

Colet „surpriză“

De surprize şi mai mari au avut parte procurorii care au efectuat cercetarea penală şi magistraţii care l-au judecat pe cetăţeanul româno-american pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. “În actul de sesizare al instanţei s-a reţinut că inculpatul a introdus aceste arme în România, ascunzându-le într-un colet ce a fost adus în ţară în 2002, de către o firmă de curierat din Chigago, sub patronatul cultului Baptist şi a Crucii Roşii, mizând pe faptul că pe acest canal coletele nu sunt strict controlate. A preluat personal coletul cu arme şi le-a depozizat până în 2007 la o adresă din Reşiţa”, a precizat judecătorul Rustin Ciasc.

Înainte să ajungă la Brădişorul de Jos, armele au fost depozitate, împreună cu alte bagaje, la locuinţa unei prietene de familie din Reşiţa. Reprezentantul Crucii Roşii Caraş-Severin spune că pachetele pe care le primesc la sediu sunt trimise de expeditor în regim normal, ba mai mult, unele ajutoare sunt direct trimise destinatarului. „Aud în premieră de acest caz. Ceea ce pot să vă spun este faptul că până acum nu am fost pus în situaţia de a fi controlat de autorităţi, iar în ceea ce priveşte expedierea sau primirea de ajutoare umanitare, acestea se fac normal, doar că pe plic sau pe pachet este specificat şi Crucea Roşie“, a declarat Dumitru Haramuz, directorul filialei judeţene Caraş-Severin.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite