A plecat ca voluntar în Norvegia dar este tratat ca sclav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adi Bădescu, jurnalistul voluntar care sustine ca fost tratat inuman în Norvegia
Adi Bădescu, jurnalistul voluntar care sustine ca fost tratat inuman în Norvegia

Adi Bădescu, un tânăr din Râmnicu Vâlcea, susţine că o şcoală privată din Norvegia îşi exploatează studenţii prin muncă

Adi Bădescu, un tânăr jurnalist din Râmnicu Vâlcea a decis în urmă cu câteva luni să se înscrie la Şcoala Internaţională pentru Cooperare şi Dezvoltare (DRH) din Norvegia. Adi povesteşte că, a luat această decizie după ce a citit anunţurile acestei organizaţii norvegiene de pe Internet. „În promo se sugera că, după absolvirea cursurilor, urma să devenim voluntari în ţări precum Mozambic, India sau Brazilia", spune acesta.

După ce a cheltuit sume considerabile cu taxele de înscriere, biletele de avion, vaccinurile şi celelelate formalităţi cerute de către şcoala privată norvegiană, tânărul jurnalist s-a trezit că reclama nu bătea deloc cu realitatea.

„Nu am văzut nici un ban"

Voluntarii din Romania, Cehia, si Ungaria trebuiau sa meargă prin toată Norgevia şi chiar prin Suedia pentru a colecta haine folosite din containere amplasate în aproape toate oraşele. La început am crezut că este o activitate normală, gândindu-ne că hainele ajung în ţările sărace din Africa. Cu toate acestea am aflat că aceste haine erau apoi vândute în toată Europa de Est, obţinându-se astfel sume importante", explică vâlceanul. El mai povesteşte că în cele 6 luni de precurs, voluntarii trebuiau sa munceasca gratis în hotelul DRH si să-şi găsească joburi pentru a-şi plati cursurile viitoare, iar banii caştigaţi astfel urmau să intre în totalitate intr-un cont controlat de şcoala.

Din acest motiv, studentii erau nevoiţi să-şi foloseasca banii aduşi de acasă pentru a putea supravieţui. Toate câştigurile noastre erau virtuale. Nimeni nu a văzut nici un ban, iar conducerea şcolii ne spunea că trebuie să muncim mai multe ore pentru a acoperi şi costurile şcolarizării noastre", spune Bădescu. El mai afirmă că a ajuns în situaţia ca, după câteva saptamani să fie trimişi de către conducerea DRH să îşi găsească job-uri în alte orase din Norvegia, în care au ajuns făcând autostopul sute de kilometri. Adi spune ca în timpul în care îşi căutau de lucru, aproape doua săptamani, multi studenţi au fost nevoiţi să trăiască în condiţii inumane, dormind în staţiile de autobuz şi spălându-se în toalete publice

„Foarte puţini au reuşit să se angajeze, mai ales că nimeni nu ştie norvegiana, iar localnicii sunt suspicioşi când vine vorba de străini. Profesorii ştiau ca ne va fi foarte greu însa scopul lor era sa ne întoarcem singuri la şcoala pentru a le umple contul din colectarea de haine", afirmă Adi Bădescu. Cazul tinerilor studenţi a ajuns şi în presa din Norvegia. Potrivit săptămânalului online nyttiuka.no, conducerea şcolii susţine că activităţile cu studenţii sunt complet transparente.

„Având în vedere că şcoala funcţionează fără sprijin guvernamental, este necesară atragerea fondurilor din activitatea studenţilor. Vorbim aici de studenţii din ţările est-europene, care trebuie să contribuie la cheltuiele de şcolarizare prin job-uri sau activităţi", a declarat Sissel Skjennem, reprezenantul DRH, citat de nyttiuka.no.

Şcoala norvegiană DHR unde Adi Badescu susţine că a fost tratat ca un sclav

Hotelul DRH în care studenţii erau obligaţi să lucreze neplătiţi

DRH Norvegia, un sistem acuzat de fraudă

Potrivit site-ului nyttiuka.no, Şcoala DRH nu este la prima acuzaţie de fraudă şi exploatare a muncii studenţilor. Ziarul norvegian arată că organizaţia a fost în centrul atenţiei mass-media în urma acuzaţiilor că banii colectaţi din vânzarea hainelor folosite nu erau destinaţi proiectelor din Africa şi India ci mai degrabă ajungeau să fie investiţi în proprietăţi de lux din Caraibe şi Mexic. De asemenea, presa norvegiană a mai semnalat că studenţii din Europa de Est sunt folosiţi în activităţi neplătite sau remunerate sub nivelul legal.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite