O nouă şansă pentru tinerii cu dizabilităţi
0Recuperarea copiilor cu dizabilităţi se va face în două centre situate în Râmnic şi la Galicea. 64 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din Vâlcea, alături de familiile lor sunt beneficiarii unui nou proiect realizat de World Vision.
Proiectul „Centrul multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunea Nord-Vest, Sud - Est şi Sud-Vest Oltenia" se află în plină desfăşurare în cele două centre din judeţul Vâlcea. Îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi în familie este limitată de insuficienta dezvoltare a serviciilor comunităţii în ceea ce priveşte cuprinderea, diversitatea şi calitatea acestor servicii, mai ales în mediul rural. „Relevant, în acest sens, este numărul mic de centre de zi la nivelul ţării, care oferă servicii terapeutice şi programe de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi, acestea acoperind doar 2, 8% din nevoi. Prin acest proiect, au fost continuate o parte din serviciile oferite de către World Vision până în prezent, asigurându-se un continuum de servicii adaptate nevoilor copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi", a declarat Cristina Marin, angajată în cadrul Wolrd Vision, Biroul Zonal Valcea şi coordonatorul centrelor din judeţul nostru.
Centre de recuperare la Galicea şi în Râmnic
În cadrul proiectului, activităţile de recuperare se desfăşoară în două centre multifuncţionale fixe situate în mediul urban, la Râmnicu Vâlcea şi în mediul rural, în comuna Galicea. „Beneficiarii acestui proiect sunt: copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale, copii aflaţi în risc de abandon şcolar, copii aflaţi în situaţii de risc, persoane care suferă de boli care le afectează viaţa socială şi profesională, tinerii de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, persoanele de etnie romă, precum şi familiile acestora", completează Cristina Marin.
Pe parcursul primului an de activitate, în cadrul celor două centre s-au desfăşurat o serie de activităţi destinate atât celor 41 de copii şi familiilor acestora, cât şi celor 23 de tineri beneficiari. „Tinerii beneficiari au fost testaţi psihologic în vederea orientării lor vocaţionale către un domeniu de activitate care să fie în concordanţă cu aptitudinile şi preferinţele lor. „Lunar, au avut loc întâlniri de orientare vocaţională cu tinerii beneficiari. Scopul acestora a fost de a-i sprijinii în identificarea valorilor personale, profesionale şi raportarea acestora la opţiunile profesionale pentru alegerea unei cariere potrivite", afirmă Delia Dumea, asistent Relaţii Publice şi Comunicare în cadrul World Vision România, Biroul Zonal Vâlcea.
Consiliere psihologică şi terapie educaţională
41 de copii cu dizabilităţi vin la centre de două, trei sau de patru ori pe săptămână pentru serviciile de terapie educaţională, logopedie şi kinetoterapie. Familiile acestora au beneficiat de consiliere psihologică şi asistenţă socială, precum şi de informaţii necesare continuării acasă a lucrului cu copilul. „Lunar, copiii au beneficiat de terapie ocupaţională pentru: exersarea motricităţii mâinilor şi a gesturilor manuale simple, exersarea conduitei independente pentru integrarea socială, dezvoltarea comportamentului ecologic. Au avut loc ateliere pentru copii: pictura cu acuarelă cu scopul îmbunătăţirii motricităţii, a simţului cromatic, dezvoltarea creativităţii şi creşterea capacităţii de exprimare a copiilor, a spiritului de observaţie, precum şi conştientizarea importanţei protejării mediului", completează Cristina Marin.