„Hoţul de mărgăritare” strânge bani pentru „Sfântul Nectarie” din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesa ”Hoţul de mărgăritare” va fi jucată la Cluj, în scop caritabil
Piesa ”Hoţul de mărgăritare” va fi jucată la Cluj, în scop caritabil

Actorii Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea vor juca vineri, 15 iunie, pe scena Teatrului Naţional din Cluj, singura piesă pusă în scenă a dramaturgului Valeriu Bartolomeu Anania

Actorii Teatrul Anton Pann, din Râmnicu Vâlcea, prezintă vineri, 15 iunie, la ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional din Cluj Napoca „Hoţul de Mărgăritare" piesă scrisă de regretatul Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, Valeriu Barolomeu Anania, dramaturg şi mare om de cultură născut în ţinuturile Vâlcii, la Glăvile. Costul biletului este de 20 de lei, banii fiind destinaţi finalizării lucrărilor Centrului de Îngrijiri Paleative „Sfântul Nectarie" din Cluj. „Din câte ştim, Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea este singurul din ţară care are în repertoriul său un spectacol pe o piesa scrisă de dramaturgul Valeriu Anania. Biletele se găsesc la Catedrala Mitropoliană, biserica studenților din Campusul Haşdeu, bisericile ortodoxe din Cluj-Napoca și la Magazinele bisericeşti din Piața Avram Iancu nr. 8 și nr. 18", a spus Daniela Ştefănescu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Anton Pann.


„Leul din Ardeal" şi parabola biblică a întoarcerii fiului risipitor


Piesa în patru acte a fost scrisă de „Leul din Ardeal", cum i se mai spunea lui Valeriu Anania, în anul 1952, şi prezintă parabola biblică a întoarcerii fiului risipitor (Luca 15, 11-32): plecarea de acasă a  fiului cel mic, Eliabar, cu partea de avere ce i se cuvenea, risipirea averii şi întoarcerea lui, momente completate cu acela al împăcării celor doi fii, Rimon şi Eliabar, dar şi cu personaje noi. Reacţia tatălui la întoarcerea fiului echivalează nu cu o înfrângere, ci cu o biruinţă: „Fiul meu acesta mort a fost, şi a înviat, pierdut era, şi s-a aflat", este o replică din timpul spectacolului.


„Hoţul de mărgăritare", dăruit cu autograf


Piesa „Hoţul de Mărgăritare" a fost pusă în scenă de teatrul vâlcean în anul 2003 cu ocazia împlinirii a 500 de ani de înfiinţarea Episcopiei Râmnicului. „IPS Bartolomeu, prezent atunci la a doua reprezentaţie, a apreciat cu bucurie şi aplauze evoluţia actorilor, dăruind fiecăruia, regizorului şi teatrului, cartea sa cu autograf «Hoţul de mărgăritare»", a mai spus Daniela Ştefănescu. Regia spectacolului aparține lui Adrian Roman, iar scenografia Ilenei Mihăescu. Din distribuție fac parte actorii: Doru Zamfirescu (Eli), Sorin Ionescu (Eliabar), Laurențiu Stratan (Rimon), Radu Constantinov (Critias), Iulia Alexandrescu (Ariadna), Remus Vlăsceanu (Fanuel), Alina Mangra (Tamara) și Gabriel Banu (Humbaba).

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite