Jeanina Ţenea, funcţionara care scrie cărţi pe care le oferă gratuit copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Târgul de Carte pentru Copii şi Tineret au apărut „Mici probleme... cu probleme". Ele pot fi rezolvate prin.... aritmetica literară, o provocare lansată de învăţătorul Marius Mărăcinescu.

Printre sutele de copii care au trecut ieri pragul Bibliotecii Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea la Târgul de carte deschis în holul instituţiei, se distinge o prezenţă calmă, modestă, elegantă. Scriitoarea de cărţi pentru copii, Jeanina Ţenea, a făcut din scris, pasiune şi artă. „Cărţile mele le-am oferit, nu am scos bani pe ele, pentru că nu se trăieşte din scris. Au trecut 13 ani ca să public «Poveşti pentru oameni mici şi oameni mari». O carte cu tâlc! Asta pentru că nu îmi stă în fire să bat pe la uşile sponsorilor", spune cu sensibilitatea specifică condeierului, scriitoarea. Când nu este în faţa calculatorului pentru a crea, Jeanina lucrează ca funcţionar public la Primăria Râmnicului, la Evidenţa Patrimoniului, secretariat şi arhivă.


Jeanina, un actor pentru sufletul copiilor


Pasiunea pentru cărţi i-a insuflat-o mama sa, a cărei bibliotecă voluminoasă a citit-o din scoarţă în şcoarţă. La 13 ani, Jeanina publica primele versuri într-un ziar al vremii din Râmncu Vâlcea. A publicat până acum trei cărţi şi are în lucru cea de a patra. „Când mă apuc de scris sunt ca un actor distribuit într-un rol. Nu ştiu cum se termină povestea, dacă este sau nu cu heppy-end. Alteori, dacă nu scriu, pictez, aceasta fiind o altă pasiune de-a mea", ne spune. Pentru colegii din Primăria Râmnicului este o onoare să aibă un coleg scriitor. „Dincolo de imaginea de funcţionar public, percepută în fel şi chip, ne bucură enorm că avem printre noi pe cineva care poartă în suflet sensibilitatea copilăriei" spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicului, Daniel Ionescu, şi el un artist în modelaj. În poveştile Jeaninei scrisul are culoare, dinamism şi multe, multe, semnificaţii.


Aritmetica literară şi vulpea cea vicleană


Învăţător la şcoala din Păuşeşti Măglaşi, Marius Mărăcinescu, a „creat" la Târgul de carte „Mici probleme cu... probleme". O cărticică extraordinară de abordare poetică a artimeticii. Rigorile logicii şi poeziei se întrepătrund, iar finalul este unul fericit. „Nu am ţinut neapărat să public, dar am trimis scrierile mele, on-line, către o editură şi m-am trezit asaltat să scot o astfel de carte pe piaţă", ne spune autorul. Şi ca să ne convingem, citim una dintre poezioare însoţită de o grafică foarte atractivă: „Două vulpi tare viclene,/ Au intrat de dimineaţă, /În coteţul unui nene/ Şi au pus în sac o raţă,/ Patru curci şi o găină,/ Cinci cocoşi şi trei gâscani, /Fără să plătească bani. /Au fugit printr-o grădină,/ Dar o curcă le-a zburat/Şi au dus în vizuină /Restul din cât au furat. //Câte păsări au mâncat?". Atmosfera unui târg de carte este presărată chiar şi cu poveştile librarilor. „Eu sunt preot şi am îmbrăţişat aceast univers al cărţilor. Ce are preoţia cu librarul? Un numitor comun! Fie că eşti în haine preoţeşti, fie că eşti în faţa cititorului, indiferent de vârstă, comunici permanent cu oamenii, cu copii", spune Ilie Istvan (47 ani), de la Librăria Aldan. Un alt librar, o altă părere. „Sunt student, anul IV, la Construcţii, în Bucureşti. Am venit să o ajut pe mama. Am avut o copilărie fericită şi mă bucur că atunci când nu suntem vasalii calculatorului, cartea îţi oferă o alternativă de a naviga într-un univers fascinant", spune Alin Stanca (24 ani).

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite