Cum au ajuns moşnenii din Gorj să devină proprietarii munţilor şi ai pământului din staţiunea Vidra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenurile din staţiune Vidra, „mar al discordiei” intre CNSRL Fratia si Obstea Bercesti Vlădoi, din Novaci-Gorj
Terenurile din staţiune Vidra, „mar al discordiei” intre CNSRL Fratia si Obstea Bercesti Vlădoi, din Novaci-Gorj

Judecătoria Brezoi a anulat titlurile de proprietate pentru 23,97 de hectare de teren considerând că Obştea Berceşti Vlădoi, din Novaci-Gorj, a fost împroprietărită abuziv. Perdanţii procesului spun că la Primăria Voineasa au dispărut subit cererile moşnenilor de reconstituire a dreptului de proprietate.

Zeci de hectare de pământ din staţiunea Vidra au devenit „măr al discordiei" fiind revendicate, pe de o parte, de moşnenii de la Obştea Berceşti Vlădoi, din Novaci-Gorj, iar pe de altă parte de Sindicatul CNSRL-Frăţia. Chiar dacă au primit titluri de proprietate, moşnenii gorjeni au pierdut la Judecătoria Brezoi procesul, dar au făcut recurs, Tribunalul Vâlcea stabilind termen de judecată după vacanţa magistraţilor. „Titlurile de proprietate pe numele Obştii Berceşti Vlădoi au fost emise ilegal, iar instanţa din Brezoi a făcut dreptate! Legea spune foarte clar că pământul de sub clădiri, sau acolo unde sunt utilităţi, apă, cursuri de ape, drumuri de acces, toate sunt în domeniul public şi nu se retrocedează. Se poate da, în schimb, în alte locuri. Când decizia va deveni definitivă, ne vom apuca să reabilităm cele două hoteluri din staţiunea Vidra al căror teren, de sub ele, este şi el în litigiu. Cu 180 de locuri întroduse în circuitul turistic va fi rezolvată problema cazării în staţiunea Vidra şi vom urgenta darea în circuitul turistic a staţiunii", a spus Constantin Pârvu, preşedintele CNSRL Frăţia.


Terenul a fost făcut cadou sindicatelor prin decret al RSR


Suprafaţa de 41,74 de hectare, - cea mai mare parte de sub staţiunea Vidra (24 hectare), iar 17,74 hectare în staţiunea Voineasa -, a fost dată în folosinţă gratuit sindicatelor printr-un decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, în anul 1976. Judecătoria Brezoi a concluzionat că „reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea Obştii pentru terenul de 23,97 hectare, aferent staţiunii Vidra şi aflat în domeniul public al comunei Voineasa, s-a făcut prin încălcarea regimului juridic al proprietăţii publice, fiind afectată de nulitate absolută".


Cereri moşnenilor, dispărute misterios de la Primăria Voineasa


Moşnenii gorjeni au punctual lor de vedere. „Acest teren a fost în proprietatea moşnenilor din Novaci-Gorj prin anul 1.900 sau chiar mai înainte de această dată, existând acte şi dovezi în acest sens pe care le-am prezentat la instanţă. Fosta comună Cisnădie, care mai apoi s-a divizat în Baia de Fier şi Novaci, a fost cea mai mare din România. Am avut în proprietate peste 25 de munţi, dintre care 11 i-am mai revendicat, în judeţele Gorj, Vâlcea şi Alba. Soluţia instanţei este una greşită. Nu toată suprafaţa de 23,97 de hectare este proprietate publică pe care să fie construite utilităţi care nu permit retrocedarea terenului. Mai mult decât atât, reconstituirea dreptului nostru de proprietate s-a făcut în baza unor cereri care le-am depus la Primăria Brezoi, în termen legal, numai că acestea au dispărut subit, iar între timp şi legile proprietăţii s-au schimbat. Cât priveşte titlurile de proprietate, noi le-am primit pe 24 septembrie 2008, iar Hotărârea Consiliului Local Voineasa prin care suprafaţa era trecută în domeniul public al localităţii Voineasa, poartă doar numărul 24 din 2008, nefiind datată exact. Aici este manevra celor de la Primăria Voineasa", a spus Ion Niculescu, secretar general al Obştii Berceşti-Vlădoi, din Novaci, judeţul Gorj. „Eu nu ştiu nimic, dacă s-a dat pronunţarea o să ne comunice şi nouă instanţa", a spus sec fostul primar din Voineasa, Gheorghe Dobrin.


Proces cu cântec şi repetiţie


Procesul cu revendicarea celor 23,97 de hectare din punctual „Vidra" şi „Captare Vidruţa" se anunţă unul de lungă durată. Pus pe rol cu mai mulţi ani în urmă, dosarul a fost trimis pentru rejudecare, la Judecătoria Brezoi. Reamintim că pe lângă revendicarea suprafeţelor respective de către Sindicatul CNSRL FRăţia, şi fostul prefect Petre Ungureanu, a atacat în instanţă Comisia Locală pentru aplicarea Legii fondului funciar de la Voineasa, considerând ilegală împroprietărirea moşnenilor. Pe Lotru va mai curge multă apă până când se va limpezi situaţia terenurilor aflate în litigiu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite