Pacienţii „obligaţi” să se îmbolnăvească doar în funcţie de numărul de paturi din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) Vâlcea nu decontează serviciile medicale peste numărul de internări prevăzut în contractul cadru, motiv pentru care „zâzania" a ajuns la minister

Spitalul Judeţean de Urgenţe Vâlcea este înglodat în datorii, iar dacă furnizorii de utilităţi sunt plătiţi la zi, cei de medicamente aşteaptă mult şi bine, motiv pentru care cei internaţi în spital trebuie să îşi cumpere medicamentele. Mărul discordiei este contractul cadru semnat între Spitalul Judeţean de Urgenţe Vâlcea (SJU) şi CAS, care impune un număr de persoane care să fie internate în fiecare an. „Noi nu putem păti peste numărul de persoane prevăzute în contract. Este adevărat că la SJU s-a redus şi numărul de paturi, de la 2033, la 1982. A fost luat în calcul numărul de pacienţi trimişi de SJU Vâlcea către Clinicile Universitare, iar acolo s-a suplimentat numărul paturilor. Nu putem să luăm paturi de la Spitalele din Horezu, Brezoi, Drăgoeşti, că altiminteri am fi acuzaţi că unităţile spitaliceşti pe care nu le-a desfiinţat ministerul, le desfiinţăm noi, CAS-ul", a spus Rodica Mărgineanu, directorul CAS Vâlcea.


Bolnavi cu raţia


Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, spune: „CAS, pe lângă restanţa de 2,3 milioane lei neachitată pentru servicii contractate, continuă să fie îndărătnică şi cu plata servicilor medicale efectuate, în valoare 17, 3 milione lei peste contractual anual, dar validate de Şcoala Naţională de Sănătate şi Management Sanitar". Reprezentatul CAS a fost tranşant: „Dacă suma de 2,3 milioane poate intra în discuţie pentru decontare, cealaltă sumă nu este treaba noastră. Au făcut cheltuieli peste cele prevăzute, să suporte!", a spus directorul CAS. Cei care au de suferit din toată această tevatură şi care sunt nevoiţi să îşi cumpere singuri medicamentele când sunt pe patul de spital, sunt pacienţii. „Suntem spital de urgenţă şi anual internăm peste 20.000 de pacienţi peste numărul celor prevăzuţi în contract. Presiunea populaţiei este foarte mare. Poate de aceea ar trebui o casă privată de sănătate care să deconteze şi serviciile celor scoşi în afara sistemului de actuala CAS la care şi pacienţii pe care nu ar trebui să-I internăm, plătesc contibuţii de Sănătate", a spus Georgeta Sălişte, managerul SJU Vâlcea. Problemea semnării contractului de Servicii Medicale urmează să fie tranşată la Minister Sănătăţii, la Comisia de mediere unde atât preşedintele CJ, dar şi reprezentanţi CNAS vor trebui să găsească o soluţie. Până una alta, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a mers ieri cu un Memoriu la Ministrul Sănătăţii şi la directorul CNAS pentru a discuta problema spinoasă a decontărilor cât şi cea a reducerii numărului de paturi. „Am găsit soluţii să acordăm tichete de masă nu numai cadrelor medicale din secţiile vechiului spital judeţean ci, de la 1 ianuarie 2012, şi personalului medical din secţiile Obstetrică, Ginecologie şi Neonatologie care, până la această dată nu au beneficiat de aceste drepturi. Consiliului Judeţean va aloca sumele necesare decontării cheltuielilor cu bunurile şi serviciile în valoare echivalentă cu a tichetelor de masă pentru tot personalul din fosta Maternitate", a spus într-o altă ordine de idei, preşedintele CJ Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite