Spitalul Săracilor a fost salvat de „jalba” mulţimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce fusese desfiinţat din cauza lipsei de fonduri, 500 de oameni au semnat un memoriu, iar unitate va mai funcţiona pentru încă un an

Existenţa Secţiei de Boli Cronice din comuna Sineşti a fost prelungită cu încă un an. Denumit „Spitalul Săracilor" din sudul judeţului Vâlcea, Consiliul Local Horezu a hotărât desfiinţarea unităţii, iar cele zece paturi să fie transferate Spitalului Orăşenesc Horezu. „Anul trecut am investit în această unitate, am pus termopane, am construit centrală, ca după aceea să se desfiinţeze. Pentru oamenii săraci din zonă era ca o mană cerească. Cei cu mai mulţi bani îşi căută sănătate la spitale din Vâlcea sau mai departe, dar bătrânii din zonă, cu pensii reduse, aici se internează şi astfel îşi mai prelungesc bătrâneţile", a spus primarul din Sineşti, Mihai Rusie.


Viaţa spitalului prelungită cu încă un an


Când au aflat de desfiinţara unităţii spitaliceşti din Sineşti, localnicii din zonă au semnat un memoriu pe care l-au adresat Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea. „Preşedintele C.J., Ion Cîlea a trimis memoriul semnat de 500 de oameni din zonă, la Ministerul Sănătăţii, iar răspunsul dat a fost că unitatea respectivă nu a fost pusă pe lista celor 67 de spitale propuse pentru desfiinţare, iar problema existenţei, în continuare a unităţii poate fi rezolvată doar la nivel local", a spus Ion Stanciu, consilierul preşedintelui CJ. Primarii din cele şase localităţi arondate, Berbeşti, Sineşti, Alunu, Livezi, Mateeşti şi Grădiştea împreună cu alesul oraşului Horezu strânşi la dialog de preşedintele CJ Vâlcea au căzut la pace. „A fost încheiat un protocol care stipulează ca în funcţie de populaţia fiecărei localităţi, fiecare consiliu local să finanţeze cu o sumă de bani anual, cheltuielile administrative ale unităţii din Sineşti, timp de un an de zile", a spus Vasile Blidaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Horezu. CJ Vâlcea s-a angajat să asigure fondurile necesare pentru executarea lucrărilor de reabilitare a clădirii şi împrejmuirea respectivei secţii. Ieri, o comisie a CJ s-a aflat la Sineşti pentru efectuarea evaluărilor privind sumele ce urmează să fie alocate. Unitatea va funcţiona de acum încolo, ca secţie exterioară a Spitalului Orăşnesc Horezu. Ea are zece paturi şi 16 angajaţi, printre care şi un medic.
Iată sumele pe care trebuie să le aloce cele şase primării arondate, în funcţie de populaţie pentru cheltuielile administrative ale Căminului de la Sineşti: Berbeşti - 45.050 lei, Sineşti - 20.400 lei, Alunu - 35.530 lei, Livezi - 20.400 lei, Mateeşti - 25.840 lei şi Grădiştea - 22.780 lei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite