„Spitalul săracilor” de la Bălceşti, vizitat de consilierul ministrului Sănătăţii, pentru reînfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desfiinţarea Spitalului din Bălceşti a produs o rană adâncă celor mai săraci locuitori din sudul judetului Vâlcea
Desfiinţarea Spitalului din Bălceşti a produs o rană adâncă celor mai săraci locuitori din sudul judetului Vâlcea

După desfiinţarea singurei unităţi medicale din sudul judeţului Vâlcea, în localităţile arondate din zonă s-a înregistrat cel mai ridicat indice de mortalitate infantilă.

Reînfiinţarea Spitalului din Bălceşti, singura unitate medicală din zona de sud a judeţului, prinde contur, după ce zilele trecute, consilierul ministerial Lazăr Iordache a fost trimis de ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, să verifice gradul de acoperire a serviciilor din zonă pe care le oferea vechiul spital desfiinţat. Motivele reînfiinţării au fost puse pe tapet de Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, care, în urmă cu o lună de zile, a trimis către Ministerul Sănătăţii argumente pro reluării activităţii unităţii spitaliceşti desfiinţate. „Reprezentantul M.S. a fost informat, a verificat şi a constatat justeţea cererii privind redeschiderea spitalului de la Bălceşti. Printre altele, în concluziile sale a reţinut că, într-adevăr, în sudul judeţului Vâlcea nu mai există o altă unitate medicală care să deservească populaţia din cele 19 localităţi arondate fostului spital şi că distanţa dintre aceste localităţi şi cele mai apropiate spitale de la Drăgăşani, Horezu sau Rm.Vâlcea este de 50 - 100 km. Consilierul ministerial s-a convins de faptul că sărăcia şi slabele resurse financiare de care dispun oamenii din această parte a judeţului nu le permit să se deplaseze la amintitele unităţi specializate de asistenţă medicală în vederea diagnosticării afecţiunilor de care suferă şi a aplicării tratamentelor în regim spitalicesc. După desfiinţarea Spitalului orăşenesc Bălceşti, indicii de sănătate din zonă, mai ales mortalitatea generală, mortalitatea infantilă, natalitatea s-au deteriorat dramatic. Am considerat că este de datoria mea şi a primarului din Bălceşti să detaliem problemele printr-un nou memoriu", a spus dr.ing. Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
Apelul a fost transmis de preşedintele CJ Vâlcea, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrului Sănătăţii, acesta fiind rugat să iniţieze cât mai grabnic un proiect de Hotărâre de Guvern privind reînfiinţarea spitalului din oraşul Bălceşti, vindecând astfel o rană dureroasă pe care a provocat-o HG nr 212 de anul trecut prin care spitalul a  fost desfiinţat şi transformat în azil de bătrâni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite