În oraşul lui „Mitică, de la Ligă” sănătatea a ajuns Cenuşăreasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Balcesti nu are Centru Multifunctional din lipsa de medici
Spitalul din Balcesti nu are Centru Multifunctional din lipsa de medici

La Bălceşti, unde a murit primul pacient după ce spitalul s-a desfiinţat, nu există nici Centru de Permanenţă, nici Centru Multifuncţional

Pentru locuitorii din Bălceşti şi cei din satele arondate, teama că se pot îmbolnăvi şi nu vor avea unde să se ducă la medic, este un calvar. Şi asta din cauză că, în oraşul lui „Mitică, de la Ligă", după ce a fost desfiinţat spitalul, la 1 aprilie, iar pe 6 aprilie a murit primul om, Ion Sanda (42 ani), din Laloşu, pe „altarul reformei" sanitare, la Bălceşti s-a bătut pasul pe loc. „Ni s-a promis Centru de Permenenţă, cu medici de familie, dar nu s-a făcut nimic. Ni s-a promis Centru Multifuncţional, cu Unitate de Primiri Urgenţe şi nici aşa ceva nu avem. Nici cu lumânările în buzunar nu am unde să mă mai duc", a spus Dumitru Dascălu, un localnic. Fostul Spital din Bălceşti s-a transformat în Cămin de bătrâni cu o capacitate de 70 de locuri .


Doctorii sunt la mare căutare în străinătate


„Centrul de Permenenţă nu s-a putut înfiinţa pentru că medicii de familie nu au vrut să facă naveta. Nu s-au înţeles! Cât despre Centrul Multifuncţional de la Bălceşti, Guvernul a aprobat înfiinţarea acestuia, cu 13 paturi. El este punct de lucru al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) Râmnicu Vâlcea. Problema pentru care nu funcţionează este alta. Ordonanţa de Guvern nu permite angajarea de medici. Să nu credeţi că medici de la SJU vor merge să lucreze la Bălceşti!", a spus dr. Maria Murăruş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea. Medicii care au existat în „defunctul" spital din Bălceşti au plecat care încotro, iar în oraş nu mai există decât trei cabinete particulare care asigură actul medical. Urgenţele sunt trimise cu Ambulanţa la Drăgăşani sau Craiova, localităţi aflate la zeci de kilometri distanţă de Bălceşti. „Noi am amenajat parterul fostului spital, are aparatură de ultimă generaţie şi curând se va deschide şi Centru Multifuncţional pentru că am primit toate avizele de la Minister. Mai există şi medici care să lucreze aici. Pe lângă soţii Schenker, internist şi pediatru, îi avem pe dr. ginecolog Majet şi pe dr. psihiatru Orădan", a spus primarul oraşului Bălceşti, Ion Curelaru. Medicii urgentişti au devenit însă „păsări rare". „Şi la SJU Râmnicu Vâlcea avem nevoie de doi medici pentru medicină de urgenţă. Doctorii pleacă însă dincolo, pentru salarii mai decente. Noi suntem bombardaţi cu mailuri, în mod civilizat, despre ofertele de lucru în alte ţări. Mulţi medici pleacă din ţară. Acum nu există niciun contract al vreunui medic care îşi face rezidenţiatul pe urgenţă care să vină să se angajeze la SJU Vâlcea", a spus dr. Claudia Capp, purtătorul de cuvânt al SJU Râmnicu Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite