Şeful Poliţiei Vâlcea vrea mai puţine poliţiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivul este acela că femeile se adaptează mai greu la lucrul în mediul rural şi intră în concedii de maternitate, blocând posturile unde au fost repartizate.

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Vâlcea, chestorul Ion Stoica, spune că numărul femeilor în poliţie ar trebui limitat din mai multe considerente. „Multe dintre ele nu se adaptează la problemele specifice muncii noastre. Femeile sunt foarte deştepte, isteţe, silitoare, dar majoritatea vor să aibă posturi la oraş, iar acest lucru nu se poate. La posturile din mediul rurale ele nu se adaptează, în primul rând condiţiile de igienă în lumea satului fiind cu totul altele decât la oraş". În IPJ Vâlcea sunt 119 femei poliţist şi 803 bărbaţi poliţişti. Noua reorganizare a poliţiei, prin înfiinţarea secţiilor de Poliţie Rurală, a presupus transferul multor femei poliţist din mediul urban, în cel rural.


Femeile să dea la admitere aceleaşi probe sportive ca bărbaţii


Potrivit şefului Poliţiei vâlcene, cele mai vizate sunt femeile agent de poliţie (subofiţer). „Majoritatea dintre ele sunt născute la oraş. În lumea satului, majoritatea oamenilor nu au bani ca să îşi poată da copiii la şcoală să termine cel puţin liceul, iar de aceea, femeile poliţist care iau examenul de admitere la Şcolile de poliţie, provin din mediul urban. Nu aş vrea să se înţeleagă că am ceva cu ele! Îmi plac femeile poliţist deştepte, cele care dau dovadă de inteligenţă. Dar ele nu se adaptează în mediul rural, iar în oraş nu sunt locuri nici la birou, unde să fie repartizate". O altă chestiune pentru care ar trebui redus numărul de femei-poliţist, în opinia şefului IPJ Vâlcea, este aceea că femeile beneficiază de concediu maternal. „După ce a născut, să zicem, doi copii, o femeie poliţist poate sta patru sau chiar să îşi prelungească Concediul Maternal la cinci ani. În tot acest răgaz, posturile lor rămân libere, nimeni nu poate fi repartizat pe postul respectiv". Din cauza acestor impedimente, chestorul Ion Stoica spune că situaţia s-ar putea regla dacă se vor lua câteva măsuri. „În opinia mea, la Şcolile de poliţie, atât femeile cât şi bărbaţii ar trebui să dea aceleaşi probe fizice, aceleaşi bareme. În viaţa de zi cu zi, ele au aceleaşi competenţe, aceleaşi atribuţii cu bărbaţii. Să se dea exemenele cum s-a dat în urmă cu vreo trei ani la Pompieri, când baremele au fost aceleaşi şi pentru bărbaţi şi pentru femei".


Să se reducă numărul de locuri la admitere pentru femeile-poliţist


O altă soluţie prin care numărul de femei poliţist să fie redus, în opinia chestorului Stoica, este aceea ca la Şcolile de Poliţie să se cadideze pe un număr stabilit, din timp, de locuri pentru femei cât şi pentru bărbaţi. „Pentru că sunt mult mai silitoare şi învaţă mult mai bine, an de an, tot mai multe femei iau examenul în Poliţie. De aceea trebuie stabilit, din timp, numărul de locuri pentru bărbaţi şi pentru femei", a mai spus ieri pentru Adevărul, chestorul Stoica. Purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, scms. Emilian Muşulete, cel care va ceda curând locul unei femei poliţist, actualului  purtător de cuvânt al Serviciului Poliţiei Rutiere, ne-a spus: „Tot mai multe femei poliţist vin şi fac coadă la şeful Inspectoratului că vor un post în oraş, lucru care nu este posbil. Mai mult decât atât, în Poliţie nu se fac angajări pe perioade determinate, aşa că pentru femeia aflată în concediu de îngrijirea copilului, trebuie să muncească în plus, colegii acesteia. Şeful IPJ Vâlcea nu a făcut o adresă oficială către MAI, dar a discutat această problemă, a numărului de femei din Poliţie şi a implicaţiilor acestora, cu superiorii din Minister". Femeie poliţist, insp. Cristina Hănulescu, purtător de cuvânt la Serviciul Poliţiei Rutiere, ne-a spus: „În Poliţie e greu şi pentru femei şi pentru bărbaţi. Nimeni nu îţi face viaţa amară că eşti femeie. Faptul că ai acceptat ca femeie să lucrezi în Poliţiei, înseamnă că îţi asumi această responsabilitate".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite