Din cauza sărăciei din spitale mulţi bolnavi îşi duc „boala pe picioare”, fără să se mai prezinte la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii cu posibilitati reduse refuza sa mai mearga la medic
Bolnavii cu posibilitati reduse refuza sa mai mearga la medic

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea consideră că se impune scoaterea personalului medical de sub tutela legii bugetului şi plata separată a fondul asigurărilor de sănătate, nu prin bugetul consolidat al statului.

Tensiunile din sistemul medical vâlcean, datorate lipsei personalului, a lipsei de medicamente, a salarizărilor foarte mici din sistem, aprinde fitilul nemulţumirilor atât din partea bolnavilor, dar şi a cadrelor medicale. Raportat la normele europene, sistemul sanitar vâlcean ar avea nevoie de 900 de angajaţi. Salariile unor medici specialişti care nu depăşesc 1.200-1.500 de lei/lună dar şi ale personalului sanitar sunt un măr al discordiei. Pacienţii internaţi în spital sunt şi ei nemulţumiţi pentru că sunt nevoiţi să îşi cumpere singuri medicamentele. „De şase ani de zile încoace se tot fac programe multianuale în domeniul sănătăţii, însă, acestea sunt blocate de schimbările rapide şi abrupte ale cadrului legislativ pe fondul unei susţineri financiare prea sărace", spunea prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie la „Zilele medicale vâlcene". Aşa se face că s-a ajuns la paradoxul în care un spital poate să ia bani de la un asigurator privat, dar nu-i poate remunera pe medici, din cauza birocraţiei legii salarizării bugetarului.


Medicul de familie, soluţia pentru scăderea numărului de zile de spitalizare


„Ar fi corect ca fondul asigurărilor de sănătate să nu mai facă parte din bugetul consolidat al statului ci să fie un fond special în aşa fel gospodărit şi urmărit încât să fie eliminată orice suspiciune că banii colectaţi pentru sănătate n-ar fi cheltuiţi integral în scopul nevoilor din sistem", a spus Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Noua Lege a Sănătăţii urmează să fie supusă dezbaterii publice în luna iulie, iar în septembrie să primească votul Parlamentului. „Noua lege ar trebui să limpezească foarte clar rolul şi atribuţiunile medicului de fmailie, să fie promovate noi programe de prevenţie. Dacă în alte ţări 70 % dintre cazuri sunt rezolvate de către medicii de familie, iar pacienţii nu mai sunt nevoiţi să ajungă pe patul de spital, la noi lucrurile stau exact pe dos. Dacă medicina de familie ar funcţiona la parametrii corespunzători, cu siguranţă că spitalele ar fi degrevate de obsesia unor cheltuieli uriaşe. Dar, pentru ca la rândul său medicul de familie să fie ajutat, ar mai trebui ca în noua lege să se prevadă clar un pachet social de servicii medicale pentru persoanele vulnerabile în faţa unor costuri majore. Din punctul meu de vedere, nu se mai poate merge pe ceea ce se întâmplă în prezent când un pacient lipsit de posibilităţi materiale îşi duce boala pe picioare, fără să mai apeleze la servicii medicale", a mai spus Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite