Cinci ani de închisoare dacă votezi de mai multe ori în ziua referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania derulata de Poliţia Valcea sub sloganul „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”.
Campania derulata de Poliţia Valcea sub sloganul „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”.

Ministerul Administraţiei şi Internelor desfăşoară din 15 iulie şi până pe 28 iulie o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor având sloganul „Votează legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!".

Până pe 28 iulie, poliţiştii vâlceni de la prevenire, din poliţiile municipale, orăşeneşti, împreună cu jandarmii şi pompierii vor înmâna cetăţenilor materiale preventive pentru a informa şi conştientiza cetăţenii cu privire la sanţiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal şi al mitei electorale. Campania se desfăşoară sub sloganul „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!".
Iată ce informează Poliţia în legătură cu această campanie:

„În cazul în care vă aflaţi, în ziua referendumului, în altă localitate decât cea în care sunteţi înscris în lista electorală, puteţi vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.
Autorităţile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetăţenii care săvârşesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii.
Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile, de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv, tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente.
Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple şi se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.
Alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului riscă închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Şi tentativa se pedepseşte cu închisoare.
La nivelul fiecărui judeţ, există un centru de comunicare pentru asigurarea tuturor informaţiilor necesare cetăţenilor, astfel încât desfăşurarea referendumului să decurgă în bune condiţii.

Ca reprezentanţi ai autorităţilor de apărare şi implementare a legii, poliţiştii au datoria de a constata, de a (se) sesiza (din oficiu sau la sesizare) şi de a contracara orice faptă care se constituie în contravenţie sau infracţiune”, se spune într-un comunicat al Centrului de Comunicare Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite