Apa „anti-îmbătrânire” a românilor, „clonată” de chinezi în parcuri tehnologice private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firme private din China au creat site-uri în chineză prin care vând, la preţuri de şapte ori mai mari, Qlarivia, apa inventată de cercetători români, la ICSI Râmnicu Vâlcea. Chinezii nu pot fi daţi în judecată pentru că nu s-au aliniat la legislaţia privind apărarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Unul dintre produsele aflat la mare căutare, brevetat de cercetătorii români, apa „Qlarivia", a ajuns să fie fabricată ilegal în China, de firme private. „Am aflat cu stupoare că într-un parc tehnologic din China s-a realizat o instalaţie care pare să fie similară cu ceea ce facem noi în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea. Ei s-au oprit la o concentraţie de 60-70 părţi/milioan şi preţul de producţie este de şapte ori mai mare decât cel pe care noi îl oferim pe piaţa mondială", ne-a spus prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, directorul ICSI Râmnicu Vâlcea. Apa Qlarivia are un efect anti-oxidant, anti-îmbătrânire, îmbunătăţeşte metabolismul şi are un efect protector pentru cei care iau medicamentaţie împotriva bolilor canceroase. Potrivit cercetătorilor vâlceni, chinezii au făcut un site fictiv, sub acoperire, pentru a testa reacţia pieţei. „Au creat apoi alte site-uri, tot în limba chineză, dar cu ei nu poţi dialoga. La o populaţie de trei miliarde, a Chinei, nu îmi fac probleme că nu ar avea unde să vândă", spune directorul Ştefănescu.


China nu răspunde în instanţe


Tehnologia fabricării apei Qlarivia s-a pus la punct prin 1950-1960, însă abia din 1987 au început să apară primele brevete, iar până în 2011 au fost „ani de maturitate ştiinţifică" în care au lucrat oameni grei din cercetare, fiziologi, chimişti, biologi. „Chinezii n-au ştiut şi nu vor şti niciodată care sunt echipamentele specifice pentru a obţine procentele calitative şi de producţie ale apei Qlarivia. Noi am avansat în puritatea izotopică şi chimică, ajungând la 15 părţi/milioan, dându-i un gust şi o calitate unică", mai spune directorul ICSIT. Apa produsă la ICSI Râmnicu Vâlcea este protejată prin licenţă în Japonia, ţările UE, este în curs de licenţiere în SUA, ea mai fiind livrată în Anglia, Canada sau în cantităţi mai mici, în Franţa şi Ungaria. „Obţinerea unui astfel de patent, de protejare,  costă în jur de 10-12.000 de euro pentru o singură ţară, dar China nu s-a aliniat la normele legate de proprietatea intelectuală. Dacă îi dăm în judecată, nu răspund la astfel de provocări, iar să obţinem brevet în China, ar fi o cheltuială fără rost. Noi avem relaţii bune cu China în domeniul energeticii nucleare, iar la începutul anului viitor vom merge în China să încheiem un protocol de colaborare în legătură cu utilizarea tritiului şi să le montăm instalaţii similare precum cele de la Cernavodă", a mai spus directorul Ioan Ştefănescu.


Inventivitatea românilor. Apă de izvor vândută prin spitale


Şi românii au încercat să scoată bani din apa Qlarivia, motiv pentru care societatea Mecro System a creat un departament special care se ocupă cu sesizările care apar în acest domeniu. „Şi la noi au fost impostori care luau bidoane cu apă de izvor şi le duceau prin spitale. Românul este inventiv! Acum am creat imposibilitatea de a se mai poate închide buşonul după ce a fost deschis, am pus sigiliu şi am educat populaţia care foloseşte apa Qlarivia", a mai spus Ioan Ştefănescu.
Qlarivia costă 96 de lei, baxul de şase sticle a câte 500 ml. fiecare sticlă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite