Angajaţii care au protestat azi au cerut ca „vinovaţii de soarta Oltchimului să fie judecaţi şi condamnaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei vor continua protestele zi de zi, până ce combinatul va reporni şi li se vor da salariile restante. Dacă după data de 1 octombrie situaţia lor nu se va rezolva, vor merge să protesteze la Bucureşti.

Câteva sute de oameni au ieşit azi, 26 septembrie, pe plaforma Oltchimului, pentru a-şi spune nemulţumirile în legătură cu situaţia în care se află societatea. Ei au fluierat îndelung vechea conducere, au scandat „Nu ne minţiţi!" sau „Hoţii, hoţii". „Să vină Roibu (fostul manager, n.r) să ne spună cum au dus combinatul în faliment. Noi nu am avut lider de sindicat care să ne reprezinte, liderul a fost Roibu", s-au auzit voci din mulţime. Alţii au repetat: „Vinovaţii de soarta Oltchimului să fie judecaţi şi condamnaţi". După câţiva ani de tensiuni la care au fost supuşi, salariaţii au devenit mai sceptici în legătură cu promisiunile. O delegaţie formată din ing. Cornel Cernev, cel care reprezintă interesele angajaţilor, a plecat în jurul orei 13.00 la Bucureşti, pentru a discuta cu ministrul Economiei, paşii care urmează să fie făcuţi.


Greviştii foamei, în delegaţie la ministrul Economiei


„Cel mai important lucru este să ne reluăm activitatea. Azi (26 septembrie, n.r.) se negociază la Ministerul Economiei (ME) contractul de privatizare între ME şi reprezentanţii lui Dan Diaconescu. ME a solicitat să prezinte documente că deţine fondurile respective. Dacă nu le deţine, de luni, 1 octombrie, Oltchimul va intra în administrare specială şi reorganizare judiciară. De luni, cei care au datorii, nu ne mai pot cere lichidarea. Se vor renegocia contractele cu societăţile care ne furnizează materie primă, energie, cu CFR-ul. Băncile nu mai acumulează datoriile, iar sumele se vor cheltui pentru reluarea activităţii. Vom pleca la lucru fără datorii. (...) Noi am fost aduşi în acestă situaţie din cauza măsurilor luate de către stat. Nu că nu ne-am făcut datoria. Am venit la lucru şi am făcut ce ni s-a cerut. Nu am stat degeaba! Noi am identificat sumele blocate în diferite bănci şi mergem la Ministerul Economiei pentru că trebuie făcute intervenţii să fie deblocate aceste sume, astfel să putem da avansul la oameni. Din delegaţia cu care voi merge fac parte alţi trei angajaţi, unii dintre ei foşti grevişti ai foamei", le-a spus ing. Cernev muncitorilor aflaţi pe platformă.


Angajaţii Oltchim, pe picior de plecare la Bucureşti dacă nu li se rezolvă problemele


Protestul muncitorilor la Oltchim va continua, în fiecare zi la ora 8.00, în faţa pavilionului societăţii. Azi au fost şi propuneri de genul...intrăm în grevea fomei, însă ing. Cernev a fost foarte tranşat: „Noi nu am ieşit la protest azi (26 septembrie, n.r.) împotriva Ministerului Economiei sau Guvernului, care sper să rezolve problema Oltchimului. Ce se se va întâmpla de luni încolo (data limită la care Dan Diaconescu trebuie să semneze contractul de privatizare, n.r.), vom vedea. Dacă nu se rezolvă problemele, vom schimba atitudinea şi faţă de Guvern şi faţă de ME. Aşteptăm ca dl. Diaconescu să semneze contractul de privatizare. Dacă nu-l va semna, îmi pare rău că s-a pierdut mult timp", a mai spus Cernev. „Plecăm la Bucureşti să protestăm, mergem în faţa Prefecturii Vâlcea", s-a auzit din mulţime, iar răspunsul a fost unul afirmativ. „Mergem, nu avem nevoie de aprobări. La Revoluţie, nimeni nu ne-a dat aprobare!".

Se dau tichetele de masă şi restanţele pe concedii de odihnă


Înainte de plecarea la Bucureşti, în timp ce sutele de muncitori aşteptau pe platformă, ing. Cernev s-a retras cu conducerea societăţii şi a revenit după mai bine de o oră, anunţând ceea ce s-a discutat: „Azi (26 septembrie) s-au plătit tichetele de masă atât pentru salariaţii de la Oltchim cât şi la Arpechim, pe platforma de la Piteşti. Mâine se vor da salariaţilor. Cu banii deblocaţi se vor plătii şi restanţele pe CO pe luna iulie şi se vor acorda ajutoare umanitare. Până pe 5 octombrie încercăm să dăm avansurile pe august", a mai spus Cernev. Mişcări de protest au avut loc azi şi pe platforma Arpechim, din Piteşti, oamenii dorind în primul rând să repornească combinatul şi să poată să îşi ia salariile. Oltchimul rămâne în continuare un cazan care fierbe la presiuni foarte mari.

image
image
image
image

Click pe poze pentru GALERIE FOTO de la protestul de azi de pe platforma Oltchim Râmnicu Vâlcea

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite