Patronului unor firme de construcţii şi coafură protestează în faţa Finanţelor Publice împotriva abuzurilor şi hărţuirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Popi a protestat în faţa Finanţelor Publice Vâlcea pe motiv că este ameninţat şi hărţuit
Ion Popi a protestat în faţa Finanţelor Publice Vâlcea pe motiv că este ameninţat şi hărţuit

Ion Popi (40 ani), din Păuşeşti-Măglaşi, spune că timp de 15 zile lucrătoare, câte patru ore pe zi, va sta în faţa instituţiei pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra distrugerii firmelor vâlcene.

UPDATE 14.35 DGFP Vâlcea susţine că Ion Popi nu a înregistrat toate veniturile societăţilor şi s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor

În legătură cu protestul domnului Ion Popi, asociat şi administrator la Societatea Comercială MARLAUR COMP SRL Râmnicu-Vâlcea, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea face precizările de mai jos.


1. În data de 25.11.2010, Societatea Comercială Marlaur Comp SRL Râmnicu-Vâlcea a depus o cerere la DGFP Vâlcea prin care a solicitat rambursare de taxă pe valoarea adăugată (TVA) în sumă de 60.825 lei. Pentru soluţionarea acestei cereri, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, cu completările şi modificările ulterioare, a fost desfăşurată o inspecţie fiscală în urma căreia, prin Raportul de inspecţie fiscală întocmit şi Decizia de impunere emisă, suma solicitată a fost respinsă, stabilindu-i-se totodată debite suplimentare cu accesoriile aferente în sumă de totală de 687.019 lei, astfel:
- TVA 307.125 lei;
- majorări de întârziere TVA 104.076 lei;
- impozit pe profit 227.423 lei;
- majorări impozit pe profit 48.395 lei.
Debitele stabilite sunt rezultatul diminuării de către societate a bazei impozabile la impozitul pe profit, respectiv la TVA, prin utilizarea unor facturi ce figurează emise pentru mărfuri şi servicii de diverse firme din Bucureşti şi din judeţul Gorj. În urma verificărilor încrucişate, Garda Financiară (secţiile municipiul Bucureşti şi judeţul Gorj) a comunicat că societăţile în cauză nu funcţionează la sediul social declarat, au un comportament tip fantomă şi deci operaţiunile sunt fictive.

2. Pentru recuperarea debitelor stabilite prin inspecţia fiscală, precum şi a celor declarate de operatorul economic şi neachitate, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, au fost declanşate măsurile de executare silită, procedând la:
- poprirea disponibilităţilor băneşti din conturile bancare;
- poprirea veniturilor încasate de la terţi.


Întrucât, prin măsurile menţionate nu s-a reuşit recuperarea debitelor, neavând bunuri în patrimoniu, societatea a fost declarată insolvabilă.

3. Având în vedere constatările inspecţiei fiscale, precum şi ale organelor de executare silită, potrivit cărora administratorul se face vinovat de insolvabilitatea societăţii, în conformitate cu prevederile art. 27 şi 28 din Codul de Procedură Fiscală, s-a atras în solidar cu debitorul răspunderea administratorului întrucât:
- în perioada 2008-2010, nu a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii toate veniturile realizate, nedeclarând impozitele şi taxele aferente;
- a înregistrat în evidenţa contabilă documente emise de societăţi tip fantomă, pentru diminuarea bazei de impunere;
- a declarat o pierdere fiscală din anii precedenţi mai mare decât cea reală, diminuând astfel impozitul de profit de plată în viitor.
În baza deciziei de răspundere solidară, DGFP Vâlcea, prin Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Râmnicu-Vâlcea, a declanşat măsurile de executare silită asupra bunurilor deţinute de administratorul societăţii.

Astăzi, 23 aprilie, începând cu ora 9.00, în faţa intrării principale a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) din Râmnicu Vâlcea, Ion Popi (40 ani), din Păuşeşti-Măglaşi, şi-a pus mai multe afişe, în faţă şi în spate, pe care se puteau citi următoarele mesaje: „Conducerea DGFP şi AFP Vâlcea condamnă firmele vâlcene la faliment", „Stop! Jafului ca în codru comandat de conducerea DGPF şi AFP Vâlcea pentru distrugerea firmelor vâlcene", „Stop acţiunilor la comandă dictate de conducerea DGFP şi AFP", „Cine răspunde pentru abuzurile făcute de angajaţii din DGFP Vâlcea pentru încălcarea legii?", „DGFP distruge familiile miilor de contibuabili vâlceni, prin executări silite şi abuzive, la comandă", „Cine dă comandă la DGFP şi AFP pentru a distruge firmele vâlcene. De ce distrugeţi firmele cu abuzuri şi amenzile comandate? Distrugeţi economia vâlceană!".


Amenzi cu ghiotura şi controale.. la comandă


Ion Popi a fost luat la întrebări de poliţişti, iar bărbatul spune că se aşteaptă să fie amendat. „În urmă cu cinci zile am depus, în termen, adresă către Primăria Râmnicu Vâlcea prin care am anunţat de intenţia mea. Nu am primit niciun răspuns din partea Primăriei. Dacă mă amendează, îi voi da în judecată. Acesta este un protest paşnic prin care vreau să atrag atenţia opiniei publice despre jaful la care mă supune DGFP Valcea, de câţiva ani încoace. Am primit până acum zece amenzi. Acum două săptămâni am primit o decizie pe care am contestat-o în instanţă. Cum am ajuns pe rolul instanţei, cum anulează respectiva decizie şi trimit alta, iar eu rămân cu banii cheltuiţi. Multe firmele debitoare către societăţile mele sunt controlate la nivel înalt. Am trimis adresă cu firmele debitoare către DGFP dar nu am primit nici-un răspuns, deşi au trecut 30 de zile. Mă bombardează însă cu fel de fel de controale. Ultima amendă, de 4.500 lei, mi-a trimis-o DGFP pe o adresă unde eu nu mai figurez de un an de zile. Mi-au dat număr de contact la Arhivele instituţiei", a spus patronul protestatar al celor două societăţi.


„Suntem sceptici că se va rezolva ceva"


Ion Popi a fost insoţit de Gabriel Stoica, preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile Omului. „Noi am fost sesizaţi de această situaţie, iar Ion Popi va continua protestul timp de 15 zile, câte patru ore pe zi, după care va trece la măsuri mai radicale. Cei de la DGFP i-au pus sechestru pe casă, iar sediul firmei lui a fost incendiat, fără să se ştie de către cine. Suntem sceptici că se va rezolva ceva! Până acum are 80 de plângeri. Din cele zece contestaţii trimise GDAFP nu a avut la niciuna câştig de cauză", a spus Gabriel Stoica. Protestatarul Ion Popi spune că a cerut falimentul firmelor sale. El a refuzat să meargă la discuţii cu directorul DGFP Vâlcea, sau a condiţionat dialogul doar în prezenţa presei.


Protestul, cadoul pentru şeful Finanţelor Publice de ziua onomastică


Cum astăzi a fost ziua şefului DGFP, Gheorghe Gogârnoiu, protestatarul i-a urat „La mulţi ani!" dar a ţinut să precizeze că protestul său este cadoul pe care-l oferă şefului Finanţelor Publice.

Vom reveni şi cun punct de vedere al DGFP Vâlcea în legătură cu protestul lui Ion Popi, punct de vedere pe care l-am solicitat, dar ni s-a comunicat că nu a fost, deocamdată, redactat.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite