Sorin Oane, profesorul „vrăjitor” care scrie istoria din manualele şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

El şi-a pus semnătura pe 18 titluri de cărţi, dintre care nouă manuale. Este adeptul unei istorii de idei care să fie predată elevilor ca un film şi creatorul „imagisticii", un unui nou gen în artă

Modest, cu o voce blajină, care captivează în momentul în care începe să îţi vorbească, profesorul de istorie Sorin Oane (54 ani) , de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea este iubit de elevii săi.„Nu poţi să fi dascăl dacă nu iubeşti elevii, nu ai ce căuta în învăţământ. Trebuie să te gândeşti că ei stau câte şase ore la şcoală, iar tu, ca să-i captezi, trebuie să fi un fel de vrăjitor", spune „proful" pe care l-am vizitat acasă, într-un apartament de bloc, unde locuieşte înconjurat de mii de cărţi dar conectat şi la lumea calculatorului, pe care a învăţat-o ajutat fiind şi de fiii săi. Sorin Oane s-a născut la Braşov, fiind singurul copil la părinţi, tatăl fiind ofiţer, iar mama funcţionară. În oraşul de la poalele Tâmpei a absolvit Liceul „Dr. Ioan Meşotă", fiind atras ca un magnet de studiul istoriei. „Am intrat primul la Facultatea de Istorie din Bucureşti, erau doar 20 de locuri şi tot 20 eram pe un loc. În 1982 când am absovit facultatea, în toată ţara eram 100 de absolvenţi. Acum, în toată ţara, 8.000 de tineri temină istoria". Sorin Oane ar fi vrut să vină la Râmnicu Vâlcea, de unde era soţia sa, dar nu a existat niciun loc pentru judeţul Vâlcea, aşa că a ales să predea istoria la Săcele, revenind apoi la Vâlcea, după soţie. Din 2005 a devenit doctor în istorie, cu o lucrare făcută alături de cunoscutul academician Dinu Giurescu, despre „Istoria Vâlcii în timpul regimului Dej".


Profesorul de istorie, scenarist şi regizor


Până în prezent, prof. Oane Sorin şi-a pus semnătura pe 18 cărţi de istorie, dintre care nouă manuale, de clasele IV, V, VII, VIII, IX, XI, după care învaţă milioane de copii. „Pentru mine istoria nu este cronologie. Datele sunt importante ca să te orientezi în timp. Am fost adeptul unei istorii de idei. În ultima vreme, istoria păcătuieşte pentru că este redusă la o schemă de problematizări şi adesea rămâne fără poveste. Profesorul de istorie trebuie să fie un scenarist şi un regizor foarte bun, care să le ofere copiilor un film", povesteşte cu o voce molcomă, proful. Deşi s-a format în vremurile în care calculatorul era doar un instrument de informare în ţările civilizate ale lumii,  Sorin Oane s-a autodepăşit pe sine, devenind un as în tehnoredactarea propriilor lucrări, cu grafice, hărţi şi tot ceea ce presupune „viaţa" unei cărţi. „Mai mult decât atât, elevii mei au ţinut morţis să intru pe facebook, lucru pe care l-am făcut, iar schimburile de idei continuă şi în acest sens. Tot pentru ei, dincolo de orele de curs, le predau «Istorie şi civilizaţie în dimensiune vituală» reuşind astfel să animăm lecţiile de istorie cu ajutorul calculatorului şi astfel să fie captivaţi şi să iubească istoria şi cei pasionaţi de informatică", mai povesteşte profesorul care este şi „pionierul" unui nou gen, imagistica. El interpretează lucrările de artă prin prisma istoriei şi nu stilistic. Unele dintre lucrările sale în acest domeniu au fost traduse în Canada. Dar despre toate acestea şi cum a pus profesorul Oane în „balanţă farmaceutică" istoria României alături de cea a statelor din jur, vom reveni cu altă ocazie.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite