În cel mult patru săptămâni se va fi reporni combinatul chimic Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltchim şi-ar putea relua activitatea pe 17 octombrie
Oltchim şi-ar putea relua activitatea pe 17 octombrie

Băncile comerciale nu au acordat credit socităţii din cauza inexistenţei unor garanţii, toate activele combinatului fiind gajate. Dacă statul va depune garanţii, Exim Bank va acorda credit de 20 milioane de euro. Salariaţii vor primi ajutoare sociale de urgenţă de 1.400 lei.

Azi, 20 septembrie, Prefectura Vâlcea a transmis un comunicat de presă prin care face o radiografie a ultimelor decizii luate ca urmare a vizitei făcută de ministrul Daniel Chiţoiu, Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri la societatea vâlceană. „Ministrul Daniel Chiţoiu doreşte ca preluarea Combinatului, prin privatizare, să fie făcută de un investitor strategic, capabil să preia combinatul, să păstreze locurile de muncă şi toate secţiile în funcţiune. Se speră ca procesul de privatizare să fie un succes, iar Oltchim-ul să funcţioneze, în continuare, integrat cu Arpechim-ul. În acest moment există negocieri şi cu OMV - Petrom pentru achiziţionarea de către viitorul investitor de la SC OLTCHIM SA şi a rafinăriei ARPECHIM.

Comisia Europeană trebuie să îşi dea avizul pentru un credit de 20 milioane euro

Domnul Ministru Daniel Chiţoiu a specificat că a existat preocuparea, la nivelul Ministerului Economiei, pentru asigurarea capitalul de lucru al Combinatului chimic, de 40 milioane de euro, necesar până la finalizarea procesului de privatizare. În acest sens, s-au făcut negocieri cu băncile comerciale, dar acestea n-au avut succes din lipsa garanţiilor, SC OLTCHIM SA având toate activele gajate.
După desfăşurarea licitaţiei însă, în momentul în care va exista un câştigător, vor fi bănci dispuse să acorde credit pentru repornirea activităţii.
Există un plan de redeschidere treptată a instalaţiilor într-o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni. Trebuie menţionat însă că este nevoie de un credit de 20 de milioane de euro pe care îl poate asigura o bancă comercială în urma depunerii unei garanţii a statului român la EximBank. Dar, evident, aici trebuie făcută şi o notificare către Comisia Europeană.

Salariile pe august vor fi plătite până la sfârşitul lui septembrie

În ceea ce priveşte restanţele salariale, acestea se vor achita din creanţele pe care alte firme le au la Oltchim. S-au identificat firmele de unde mai are SC OLTCHIM SA de recuperat bani, astfel ca până vineri 21 septembrie să se plătească restanţele salariale pe luna iulie. Până la sfârşitul lunii octombrie se vor plăti şi salariile de pe luna august .
Ministru Daniel Chiţoiu a dat asigurări că angajaţii combinatului Oltchim vor primi ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, decizia fiind adoptată, miercuri, de Guvern. Decizia a fost luată ca "o plasă de siguranţă" pentru o perioadă de două-trei luni, până când SC OLTCHIM SA va fi preluată efectiv de către un investitor care ar urma să fie selectat prin licitaţia programată pentru vineri 21.09.2012. Ministrul Economiei a mai precizat că ajutorul social de 1.400 de lei va fi primit de angajaţii Oltchim care au salariul sub cel mediu brut pe economie, care este de aproximativ 2.100 de lei.

Termenul de depunerea ofertelor, joi, 20 septembrie

În ce priveşte desfăşurarea procesului de privatizare s-a făcut menţiunea că se doreşte un investitor strategic, capabil să preia combinatul şi, evident, o valoare cât mai mare a ofertei de privatizare.
Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea SC OLTCHIM SA a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, iar până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.
După cum se cunoaşte, începerea negocierilor cu investitorii,care au depus oferte la Oltchim, reprezintă precondiţie pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni.

Numele patronului Oltchim se va cunoaşte mâine, dar preluarea va dura cel puţin două luni şi jumătate

Mai trebuie precizat că, chiar dacă, vineri, 21 septembrie, în jurul prânzului, vom şti numele celui care va câştiga licitaţia de la SC OLTCHIM SA, procedura de preluare durează 2 - 2,5 luni. De aceea domnul Ministru Daniel Chiţoiu a solicitat conducerii combinatului să pună în aplicare planul de redeschidere etapizată a instalaţiilor până la preluare. Ministrul Economiei, a declarat, miercuri, la Râmnicu Vâlcea, că aşteaptă repornirea Oltchim într-o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni, având în vedere că numai aprovizionarea cu materii prime durează două săptămâni, iar pornirea instalaţiilor circa 10 zile", se specifică în Comunicatul de presă semnat de prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite