Ioan Moraru, pompierul tenismen, rocker şi pirotehnist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Morar, pompierul rocker, tenismen si pirotehnist
Ioan Morar, pompierul rocker, tenismen si pirotehnist

Este cel mai bun la tenis de masă din judeţ, reuşind să câştige un concurs la care au participat angajaţii instituţiilor publice. Cântă într-o formaţie rock şi este un pirotehnist medaliat în întrecerile naţionale.

profil
NĂSCUT: 4 august 1974, la Horezu-Vâlcea
STUDII: Universitatea Constantin Brâncoveanu din Râmnicu Vâlcea, Facultatea de Management şi Marketing în Afaceri Economice
FAMILIE: Căsătorit şi are doi copii, o fetiţă şi un băieţel de 9 şi 12 ani


Ce-i place


După zilele „de foc" la serviciu îi place să se relaxeze ascultând muzică şi citând literatură, ultima carte savurată „De ce se ucid oamenii", a lui Bogdan Ficeac, oferindu-i o mare revelaţie.


Nu-i place


Detestă ipocrizia oamenilor dar şi lucrurile făcute pe jumătate. Nu agreează oamenii care se lasă aşteptaţi, viaţa cazonă punându-i ordine în felul de a fi.


Căpitanul Ioan Moraru este un luptător care spune că trăinicie au doar lucrurile făcute cu pasiune şi dăruire. De Ziua Pompierilor, anul acesta, el a fost premiat în faţa întregii unităţii, fiind declarat „campion la tenis de masă", sport pe care l-a practicat cu multă pasiune din copilărie. Competiţia la care a fost premiat a fost una extrem de riguroasă, în care a trebui „să dea piept" cu angajaţi din toate instituţiile din judeţ participante, fie Poliţie, SRI, Jandarmi, Prefectură, etc. „Joc tenis de masă încă din clasa a IV-a. Am fost descoperit de profesorul Duca Vameşu, de la Clubul Copiilor din Horezu şi de atunci am continuat să joc şi să particip la multe competiţii judeţene. La acelaşi club am fost coleg cu Nicu Vasilescu, care a ajuns numărul patru în ierarhia naţională a tenisului de masă". În timpul liceului, Ioan a fost atras de rock şi aşa se face că a ajuns să cânte într-o formaţie. „Cu trupa Prometeu mergeam în turnee în diverse oraşe din ţară iar aplauzele şi căldura publicului m-auj făcut să mă simt foarte bine, eu fiind basistul trupei". Fiul lui Ioan Moraru este şi el pasionat de sportul cu paletă, fiind un partener redutabil.


Dramele care se petrec sub ochii pompierilor


Viaţa i-a oferit lui Ioan Moraru un alt curs, departe de lumea sportivă sau cea artistică, însă „vechile pasiuni" n-au fost lăsate niciodată deoparte. Angajat la Serviciul de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Horezu, Ioan Moraru a dat examen şi a devenit ofiţer la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru" din Râmnicu Vâlcea, lucrând în eşalonul superior al trupelor de intervenţie, la Centrul Operaţional. „Aici, ca pompier, am văzut multe din dramele care se petrec sub ochii noştri. Am participat la alunecările de teren de la Ocnele Mari, la alunecările haldei de steril din Panga Nord, de la Mateeşti. Au fost oameni care în câteva ore au trebuit să îşi părăsească casele cu toată agoniseala de-o viaţă", ne povesteşte. După cele opt ore de program, ofiţerul pompier care a creat formaţia, „Semi Contrast" repetă cu restul membrilor trupei melodiile cele mai gustate de public. „Cântăm toate genurile de muzică, de la melodii din repertoriul internaţional, la cele autentice", ne povesteşte pompierul. Din decembrie 2010, pompierul Ioan Moraru a înfiinţat o echipă de pirotehnişti, iar după numai câteva luni a reuşit să ajungă la performanţă. „La Festivalul Pirotehnic de la Mangalia am câştigat locul III, concurând cu firme de renume din ţară. Pentru mine spectacolele de artificii sunt cele mai frumoase lucruri din lume. Dacă aş avea destui bani mi-aş cumpăra artificii şi aş obţine autorizaţii să le pot folosi foarte des".


Întrebări şi răspunsuri


Este periculos să lucrezi cu artificile?


I.M. Este foarte periculos, riscant şi necesită o concentrare maximă. Scânteile elecrostatice care se pot produce inclusiv de la hainele sintetice pe care le ai pe tine, pot declanşa capsele care sunt foarte sensibile, putând detona la 2 miliamperi.


Ai visat vreodată să organizezi un spectacol de artificii cu totul excepţional?


I.M. Este visul meu şi vreau să mă credeţi că de când am înfiinţat echipa de pirotehinişti nu am băgat un leu în buzunar. Am tot făcut investiţii. Am urmărit un astfel de spectacol pirotehnic la televizor, cu un vultur care îşi închidea şi deschidea aripile şi mi s-a părut magnific. Mi-aş dori a să reuşesc să fac şi eu ceva asemănător, dar este foarte costisitor din punct de vedere al preţului.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite