Pianiştii vâlceni i-au întrecut pe japonezi şi chinezi la Concursul Internaţional de la Nice, Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase pianişti vâlceni, elevi de la Liceul de Artă şi Şcoala Take Ionescu, au obţinut cinci premii unu la Concursul Internaţional de Pian Nice-Cote d'Azur.

Pe câţiva dintre cei şase talentaţi pianişti care au „cucerit" prin muzica lor, la Concursul Internaţional de Pian Nice-Cote d'Azur, din Franţa, aprecierea unui juriu internaţional format din 13 nume mari ale muzicii, i-am întâlnit la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea. Copiii sensibili, inteligenţi, care nu îşi imaginează că ar putea trăi fără muzică. „Este păcat că aceşti copii foarte talentaţi nu sunt ajutaţi, că deplasările le facem pe cont propriu, părinţii încercând cu greu să facă rost de sponsorizări, pentru cazare, masă", spune profesoara Mihaela Manafu, cea care i-a însoţit. Concurenţa de la Nice a fost una acerbă, micii pianişti trebuind să facă faţă unei adevărate provocări, cu peste 100 de participanţi, dintre care foarte mulţi chinezi, japonezi, sloveni, suedezi, francezi şi letonieni. Profesoara Cristina Lazăr, de la Liceul de Artă a făcut parte din juriul din partea... Franţei.


Arta ca o vrajă


Sofia Deaconeasa (8 ani - 3 premii I la Nice) şi Iasmina Manafu (7 ani - un premiu I şi un premiu II la NiceI) sunt eleve la Şcoala Take Ionescu. La categoria „Ansamblu patru mâini" au primit în unanimitate voturile juriului. „Eu şi pictez, am făcut şi dans şi balet. Am două piane acasă, iar de cel digital, portabil, nu mă despart niciodată şi cu el îi încânt, pe drum, pe prietenii mei când plecăm la concursuri", spune Sofia. Iasmina, care locuieşte într-un apartament de bloc, i-a făcut pe vecinii ei să îndrăgească muzică. „Niciodată nu ne-au bătut în ţeava de la calorifer când am cântat, ba chiar ne mulţumesc pentru bucuria care le-o oferim", spune fetiţa amintind că printre vecini se află şi Ada Nechita, handbalista Oltchimului. Ceilalţi patru pianişti care au văzut Costa de Azur a Franţei sunt elevi la Liceul de Artă, o pepinieră unde 420 de elevi au ales calea muzicii sau artelor plastice. Karina Dobre (9 ani - un premiul I la Nice) pe lângă talentul de a cânta are şi o voce extraordinară, luând, în paralel, şi lecţii de canto. A fost premiată şi în Italia, dar, pe viitor, ar vrea să urmeze medicina, idee care au împărtăşit-o şi Iasmina şi Sofia. Singurul băiat din echipă, Sabin Bănescu (10 ani - două premii I la Nice), este un geniu al muzicii, provenind dintr-o familie unde arta este preţuită. „M-am născut cu pianul în casă, iar muzica acestui instrument este o adevărată vrajă", spune el. Surorile Tina (11 ani) şi Anisia Cristea (13 ani), câştigătoare fiecare a câte unui premiu III la Nice, au întregit echipa „de aur" a micilor pianişti vâlceni care s-au deplasat pe Coasta de Azur.
Iasmina Manafu a fost pregătită de prof. Dorina Arsenescu, Sofia Deaconeasa, Karina Dobre şi Sabin Bănescu de prof. Mihaela Manafu, Tina Cristea de prof. Julieta Bâţu, iar sora ei, Anisia Cristea, de prof. Doina Olteţeanu.

Pianistii valceni i-au intrecut pe japonezi Sabin Banescu a castigat doua premii I la Concursul International de Pian de la Nice, Franta Pianistii valcenii i-au întrecut pe japonezi la Concursul Internaţional de Pian de la Nice, Franţa Iasmina Manafu, Sofia Deaconeasa şi Karina Dobre, pianiştii premiati la Concursul International de la Nice, Franta

Pentru Galerie Foto dă click AICI sau pe fotografii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite