Liderul de sindicat Mihai Diculoiu despre protestele spontane de la Oltchim: „Se vrea destabilizarea sindicatului şi lichidarea societăţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele spontane de astăzi de la Oltchim au apărut pe fondul nemultumirilor salariale
Protestele spontane de astăzi de la Oltchim au apărut pe fondul nemultumirilor salariale

Demisia directorului general Constantin Roibu a fost condiţionată de obţinerea de capital de lucru de la bănci private astfel încât societatea să fie privatizată în stare de funcţionare.

În faţa societăţii Oltchim s-au adunat şi azi, 6 septembrie, aproape două sute de oameni care au protestat, fluierând şi strigând „Ieşi afară, javră ordinară". De această dată, furia oamenilor s-a abătut şi asupra actualului lider de sindicat al Oltchim, Mihai Diculoiu, pe fondul nemulţumirilor neacordării salariilor şi a bonurilor de masă pe ultimele două luni, dar şi a opririi activităţii combinatului din lipsa capitalului de lucru. „Astăzi, 6 septembrie,  se va analiza la sediul Ministerului Economiei situaţia critică care există la Oltchim, astfel încât în maxim o săptămână de zile să se asigure capitalul de lucru necesar pentru reluarea funcţionării, să se acorde salariile restante şi să se facă o privatizare reuşită. În acest sens nu se pune problema lichidării societăţii. Acesta a fost semnalul dat de ministrul Liviu Pop, ca urmare a deciziei primului ministru Victor Ponta. Ce se întâmplă astăzi (6 septembrie, n.r.) la Oltchim, sunt acţiuni de protest ale altui sindicat, care, probabil, a mai atras persoane şi din Oltchim, un sindicat care nu a făcut până acum niciun demers pentru reluarea funcţionării societăţii în sistem integrat. S-ar putea să fie alte lucruri în spate care îi împing pe aceşti oameni spre acest demers. Se vrea destabilizarea sindicatului Oltchim şi ducerea societăţii la lichidare ca urmare a unor interese obscure şi la dizolvarea sindicatului. În aceste condiţii îşi pierde valabilitatea contractul colectiv de muncă, a cărei negociere cu greu va mai fi posibilă în condiţii avantajoase. Dacă unele cercuri vor lichidarea, nu se mai acordă plăţile compensatorii, pentru că actualul contract de muncă nu va mai fi recunoscut. Sindicatul care a organizat astăzi protestul se numeşte «Unirea», este un sindicat minoritar din cadrul Petrom. Sunt oameni care până acum n-au făcut niciun demers, n-au luat nicio poziţie pro-Oltchim, Arpechim. Gestul sindicaliştilor de la Oltchim de a ieşi ieri, 5 septembrie, în faţa societăţii, a fost de a atrage atenţia că nu dorim ca Oltchimul să fie privatizat în stare de nefuncţionare" a spus Mihai Diculoiu, liderul de sindicat de la Oltchim Râmnicu Vâlcea.


Demisia managerului general condiţionată de obţinerea de împrumuturi din bănci private


„După întâlnirea cu Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului, ni s-a cerut să fim de acord să se schimbe conducerea societăţii şi în aceste condiţii poate să se facă rost de capital de lucru, cu credite de la bănci private, să se reia funcţionarea la capacitatea de 65 % a societăţii. Noi am cerut şi garantarea locurilor de muncă şi acordarea salariilor restante, iar dânsul ne-a spus că decât dacă după reluarea funcţionării, societatea va obţine profit, aceste lucruri vor fi posibile. Domnul manager al Oltchim, Constantin Roibu, a spus că vrea binele societăţii şi din acest considerent şi-a depus demisia", a mai completat Diculoiu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite