1.000 de oameni de la Oltchim au intrat în şomaj tehnic. „Balonul de oxigen” pentru redresarea societăţii ar putea veni de la investitorii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, angajatii Oltchim, nemulţumiţi,  au participat la mai multe actiuni sindicale
Anul acesta, angajatii Oltchim, nemulţumiţi, au participat la mai multe actiuni sindicale

În perioda 15-30 noiembrie angajaţii îşi vor lua doar 75 % din salariu şi şomajul se poate prelungi şi în decembrie

Începând de ieri, 1.000 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au intrat în şomaj tehnic. Dintre aceştia, 800 sunt de pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea, iar 200 sunt de la divizia Petrochimică din comuna Bradu, judeţul Argeş, care ţine tot de combinatul vâlcean. Sindicatul liber din Oltchim spune că nu a fost de acord cu această măsură, dar nu a existat nicio altă posibilitate de a rezolva problema salariaţilor. „Există probleme în primirea salariilor, iar angajaţii Oltchimului nu şi-au primit drepturile băneşti pe ultimele două luni. Ne-am opus acestei măsuri, dar fără niciun rezultat! Este posibil ca şomajul tehnic să se prelungească şi în luna decembrie. Acum era perioada în care să ne ocupăm de privatizarea societăţii, care, potrivit Fondului Monetar Internaţional ar urma să aibă loc în luna aprilie, 2012", a spus liderul de sindicat Mihai Diculoiu. Angajaţii care vor intra în şomaj tehnic vor primi doar 75 la sută din salariu. Cele mai afectate secţii sunt „monomeri" şi „PVC" unde şomajul va fi de sută la sută. De asemenea, va fi redus prin trimiterea în şomaj tehnic, cu 50-60 la sută, şi personalul auxiliar, oamenii de serviciu, cei care lucrează la contabilitate, financiar, întreţinere.


Investitorii ruşi intresaţi de Oltchim


Anul acesta la Oltchim, cea mai mare unitate din petrochimia românească, lider în Europa Centrală şi de Este la PVC, la sodă caustică, polioli şi plastifianţi au avut loc mai multe marşuri şi demonstraţii ale angajaţilor. Lipsa de marie primă, etilenă şi propilenă, ca urmare a închiderii Petrochimiei de la Piteşti, a făcut ca pierderile nete ale combinatului să crească cu 1 la sută pe primele nouă luni ale acestui an, ajungând la 179,77 milioane de lei, faţă de 178,19 lei, la cât se cifrau în 2010. „Majorarea capitalului social prin conversia în acţiuni a creanţei Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) aşteaptă răspunsul de la Comisia Europeană. O altă soluţie ar fi privatizarea. Există tratative cu investitori din Rusia care sunt interesaţi să învestească în combinat şi în Exploatarea Minieră a Sării Râmnicu Vâlcea, care asigură o parte din materia primă a combinatului", a mai spus Diculoiu. Din întâlnirile pe care autorităţile române le-au avut la Bruxelles, în 29 iunie 2011, a reieşit că UE are semne de întrebare în legătură cu măsurile prin care AVAS îşi va recupera creanţele neperformante. Un alt „glonţ" a mai trecut pe lângă Oltchim, după ce SNLO Târgu Jiu a blocat, la 9 noiembrie, furnizarea de cărbune şi către combinatul vâlcean. „A existat riscul ca Oltchim să îşi oprească instalaţiile din cauza lipsei aburului tehnologic, dar discuţiile dintre preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Câlea, şi reprezentanţii SNO, au dus la deblocarea, începând de ieri, a acestei situaţii, fiind reluată extracţia la exploatările miniere Berbeşti şi Alunu" a spus Ion Stanciu, purtătorul de cuvânt al CJ Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite