„Oltchim este companie mare, fără ea Vâlcea moare!” era unul dintre mesajele salariaţilor de la mitingul în faţa Prefecturii Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Oltchimului au protestat în această după amiază în faţa Prefecturii Vâlcea
Angajaţii Oltchimului au protestat în această după amiază în faţa Prefecturii Vâlcea

La marşul şi mitingul din faţa Prefecturii Vâlcea, preşedintele C.J., Ion Cilea crede se vor acorda cei 40 milioane de euro drept capital de lucru pentru combinat, iar până luni, 9 iulie, administratorul special trebuie să prezinte un Raport Guvernului cu situaţia societăţii.

Pe o vreme caniculară, aproape 1.000 de angajaţi ai societăţii Oltchim (după evaluările jandarmilor) s-au adunat în această după amiază, de 5 iulie,  în faţa Prefecturii Vâlcea, nemulţumiţi de situaţia grea în care se află societatea. Pe pancartele scrise de mulţime se putea citi: „Oltchim este companie mare, fără ea Vâlcea moare!", „Viitorul pentru Oltchim, Petrochimia Arpechim". Liderul de sindica,t Mihai Diculoiu, a concluzionat că Oltchimul trebuie integrat cu Rafinăria Arpechim, că este necesară repunerea în funcţiune a combinatului, majorarea capitalului social şi privatizarea. „Să fie o privatizare reală, în interesul statului şi numai în sistem integrat cu rafinăria Piteşti. Primul ministru să intervină pentru obţinerea unui capital de lucru de 40 milioane euro, prin care vom putea asigura salarizarea, capital de lucru şi profit. Este nevoie de decizie politică, iar cu decizie politică Oltchim nu pică. Să nu ne grăbim cu privatizarea, vrem o privatizare reală, nu să ne gândim să falimentăm Oltchimul. Plutim în derivă şi vrem să se definească clar, punctual, unde trebuie să ajungem", a spus Diculoiu.


„Demisa cui vreţi mă? Spuneţi! Demisia cui?"


Prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu (USL-PNL), a acceptat să vină în faţa mulţimii, însă huiduielile şi fluierăturile n-au încetat nicio clipă. „Haideţi să ne înţelegem! Haideţi, vă rog frumos! Eu sunt de o lună şi jumătate aici. Ascultaţi, vă rog frumos! Am lucrat şi eu pe platformă. Faceţi linişte! Aţi avut promisiuni de trei ani de la vechiul guvern. Vreţi ca eu în două săptămâni să vă ajut? Promisiuni vă poate face oricine. Şi eu vă fac promisuni, dacă vreţi. Eu zic să o rezolvăm cum trebuie. Ştiţi bine că nu pot de la Prefectura Vâlcea să vă îndeplinesc doleanţele. Numai Ministerele Finanţelor şi Economiei o pot face. Haideţi să vedeţi ce revendicări aveţi?". Cum din mulţime se auzeau scandări, de „Hoţii, hoţii, demisia!", prefectul a zis-o la microfon: „Demisia cui vreţi, mă? Spuneţi! Demisia cui?".


Luni se va cunoaşte dacă Oltchimul primeşte 40 milioane de euro, capital de lucru


Preşedintele Consiliului Judeţean a fost aplaudat de mulţime şi ovaţionat auzindu-se scandări „Trăiască Ion Cîlea!". „Sunt alături de Dvs. să salvăm Oltchimul (...) Situaţia Oltchimului e atât de grea, încât prezenţa dvs. ne ajută pe noi, autorităţile locale, să rezolvăm aceste probleme, care cred că nu mai suferă amânare", a spus Ion Cîlea care a făcut o trecere în revistă a tuturor demersurilor făcute inclusiv la Biroul Permenent al PSD. Cîlea a trimis de pe telefonul personal un mesaj către primul ministru, pentru rezolvarea situaţiei combinatului, mesaj pe care l-a citit şi în faţa protestatarilor. Ion Cîlea „ruga şi implora" atât pe Victor Ponta dar şi pe ministrul Finanţelor, Florin Georgescu „să dea o şansă judeţului Vâlcea" prin rezolvarea situaţiei combinatului. „Până luni, 9 iulie, administratorul special are sarcina să prezinte Guvernului un Raport cu soluţiile pentru acoperirea solicitării Dvs. de asigurarea garanţiei acelui credit de 40 milioane de euro. Eu cred că situaţia se rezolvă, pentru că actualul Guvern este preocupat de situaţia Oltchimului", a mai spus Ion Cîlea. În timpul discursurilor de pe treptele Prefecturii, la rostirea numelui lui Constantin Roibu, din mulţime s-au auzit fluierături şi huiduieli. Câţiva reprezentanţi ai sindicatelor s-au retras la dialog cu prefectul şi au înaintat doleanţele lor actualului Guvern. Oltchimul rămâne, în continuare, un „butoi de pulbere" gata oricând să aprindă expoziile sociale ale miilor de salariaţi atât ai combinatului cât şi ai societăţilor care depind de activitatea petrochimiei vâlcene, aflată acum „în derivă".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite